Fartsgrensene

SKILTFORVIRRING: I år er det innført nye fartsgrenser på sjøen, men flere steder er ikke skiltene endret. (FOTO: ATLE KNUTSEN).

Ikke la deg lure av fartskiltene i sommer

Nå er det vanlige folks tur til å få bøter: En rekke skilt viser for tiden feil fartsgrenser, men myndighetene holder likevel båtfører ansvarlig i henhold til nye regler.

Kommentar av sjefredaktør OleHenrik Nissen-Lie

Har du satt deg inn i de nye fartsgrensene på sjøen?

Fra nyttår ble det innført et nytt og omfattende statlig regelverk på sjøen, inkludert egne fartsgrenser for fritidsbåter. Samtidig ble 125 lokale fartsforskrifter i 95 kommuner opphevet. Men ikke alle skiltene som skal vise de nye grensene er på plass ennå. Og alle de gamle er heller ikke fjernet. Dermed vil det i sommer være en rekke skilt i skjærgården som viser feil fartsgrense, eller som er plassert feil, ifølge Kystverket.

Myndigheten til å fastsette fartsgrenser på sjøen er delt mellom Kystverket og kommunene etter havne- og farvannsloven. Kystverket regulerer fart for fritidsfartøy i hoved- og biled, mens kommunene regulerer farten for fritidsfartøy i kommunens eget sjøområde. En rekke kommuner somler med å skilte om fartsgrensene.

Rotete

Men uansett hva skiltene viser, så er det føreren av fartøyet som har ansvaret for å vite hvilke regler som gjelder der man ferdes. Mange båtfolk synes dette er både merkelig og forvirrende, viser en undersøkelse Båtmagasinet har gjennomført på nett for en tid tilbake. Mer enn tusen lesere svarte, og 71 prosent av dem svarte at reglene er rotete. Nylig uttalte politiet til Budstikka at de venter fartsutfordringer på sjøen i sommer. Også politiet savner bedre skilting og mer informasjon, viser det seg.

«Uansett hva skiltene viser, har føreren av fartøyet ansvaret for å vite hvilke regler som gjelder der man ferdes.»

Leder Båtmagasinet

Heldigvis finnes det måter å sette seg inn i fartsgrensene på. Fasiten for sommerens fartsgrenser finner du enklest på appen BåtFart, som vi vil anbefale deg å laste ned. Den forteller deg fartsgrensen der du er, og varsler om du kjører for fort. På nettsiden kystinfo.no finner du også kart med oppdaterte fartsgrenser.

Studer kartet

Båtmagasinet vil på generelt grunnlag anbefale alle sine lesere å studere kartene nøye før de legger ut på årets båtturer. Alt blir mye enklere når man er forberedt på det som kommer. Det gjelder ikke bare fartsgrensene, men også grunner og skjær som du må holde klar av.

Som regel vil det være for sent å se i plotteren om du har forvillet deg inn på grunt farvann. Da må man følge med på omgivelsene. Årets nye fartsgrenser minner oss dessuten på at kart er ferskvare. Hvert år oppdages nye grunner, leder merkes om, det plasseres ut nye sjømerker og gjøres andre endringer som det kan være greit å være oppdatert på.

Vårt råd for sommeren er ellers å ta det med ro og nyte livet til sjøs. Mangelfull skilting kan være forvirrende og irriterende, men for egen del er det lurt å være best mulig forberedt på båtturen.

Vi ønsker alle våre lesere en trygg og god båtsommer!