Turtips

TURTIPS: Kirkehamn er en av havnene du kan lese om i denne artikkelen.
TURTIPS: Kirkehamn er en av havnene du kan lese om i denne artikkelen.

Båttur i et Norge i miniatyr

Drømmer du om lavere tempo og mindre trengsel enn i sørlandsbyene? Da er området vest for Lista et vidunderlig landskap som byr på et Norge i miniatyr.

Publisert

Skjærgårdsparken Lister strekker seg fra Spangereidkanalen øst for Lindesnes til Åna Sira vest for Lista. På begge sider av Lindesnes og Lista har Skjærgårdstjenesten Lister tilrettelagt rundt 40 naturhavner – mange av dem ukjente idyller hvor man ofte kan være helt uforstyrret. Vi har tidligere i Båtmagasinet omtalt de mange havnene øst for Lista, men skjærgården vest for det beryktede Lista-landet mellom Hidra og Flekkefjord er også rikt på opplevelser og fine havner. Tempoet og trengselen vest for Lista er betydelig lavere enn øst for Lindesnes. Her er det vesentlig færre båter, mindre stress og lettere å finne en fin plass å fortøye. Enten man kommer østfra og skal vestover, eller har rundet Jæren og har kurs for Sørlandet, haster de fleste rundt Lista for å dra nytte av et værvindu. Og det med god grunn, siden strekningen mellom Farsund og Spangereid på østsiden av Lindesnes er lang og kan være krevende.

Fantastisk natur

Spangereidkanalen, som gjør at båter på inntil 4,5 meters høyde, kan gå mellom Sørlandet og Vestlandet i løpet av få minutter, markerer et skifte både i natur og klima. På vestsiden av Lindesnes blir topografien råere, og temperaturen faller fort noen grader. Dette forsterkes på vestsiden av Lista. Her går man i fjorder omgitt av høye fjell og selv holmene er steile. Området har treffende blitt omtalt som et Norge i miniatyr. I triangelet mellom Flekkefjord, Fedafjorden og Hidra, er det flott skjærgård som mange av oss aldri tar seg tid til å oppleve. Det er dumt. Vi mener at man med fordel legge en uke av sommerferien i dette fantastiske landskapet og oppleve naturhavner og småsteder som byr på helt andre kvaliteter enn det som råder i den oppjagede skjærgården øst for Kristiansand. Den som tenker å feriere i dette området bør skaffe seg kartet over Skjærgårdsparken Lister, som dekker Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund og Lyngdal. Der er alle havnene angitt, både øst og vest for Lista. Kartet er tilgjengelig i mange av naturhavnene, men det finnes også i en digital versjon på www.listerfriluft.no

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS