Pensjonert marinejegerbåt

STØRJEJEGER: Den tidligere marinejegerbåten KNM "Hålingen" ligger i Lærdal - rigget for jakt på "Havets Ferrari".

Jakter på "Havets Ferrari"

Et tidligere marinejegerfaratøy med hjemmehavn i Årdal har blitt et viktig verktøy for «makrellstørjejegere» mellom Sotra og Statt.

Det var Forsvarets Forum som rapporterte om at den tidligere marinejegerbåten KNM «Hålingen» er blitt renovert og spesialrigget for makrellstørjefiske under navnet MS «Hålingen» i august i fjor.

Det er ifølge Forsvarets Forum den tidligere marinejegeren Ben Pettersen og kompanjongen Mark Brooks som har renovert og bygget om den tidligere marinebåten som de skal bruke til å jakte på blåfinnet tunfisk, eller makrellstørje som arten er mest kjent som her i Norge.

Forskningsfangst

– Vi snakker om verdens sterkeste fisk på 200-500 kilo, som kan fosse av sted i 70 kilometer i timen. Alt av rigging, fiskeutstyr, kompetanse etc. må derfor være i verdensklasse, uttaler Ben Pettersen til Forsvarets Forum.

Teamet bak båten er autorisert til forskningsfiske etter makrellstørje på vegne av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet. Det er flere som driver denne formen for forskningsfangst og merking av størje langs kysten.

RENOVERT: Aluminiumbåten fra 1992 med 1260 hester på to Hamilton vannjet er totalrenovert. Nå ligger den i Lærdal i påvente av størjeseseongen.

Ifølge Team Lærdal skal de ha base i Ytre Sognefjorden i farvannet rundt Solund, med kort vei til fangstfeltene fra Telavåg på Sotra til Statt.

Mens det var et betydelig fiske etter makrellstørje i Norge frem til 1960-tallet, har bestanden vært fredet i nyere tid. Nå er imidlertid bestanden økende igjen.

Tannlegestol

Den heftige «fiskebåten» ble bygget som KNM "Hålingen" i 1992 som spesialfartøy for Marinejegerkommandoen i Ramsund. Etter utfasing i 2009 ble båten solgt til en entreprenør i Førde, før den høsten 2020 havner i Lærdal. 48-foteren har to motorer på til sammen 1260 hester og drives med to Hamilton vannjet. Ifølge Forsvarets Forum er det brukt 250 000 kroner bare på maling, den er rigget med fiskeutstyr for over 300 000 kroner – og en 70-talls tannlegestol fra Stavanger som omtales som «tuna kampstol» hvor fiskeren kan sitte trygt under kampen med fisken som også kalles «Havets Ferrari».