Leder Båtmagasinet 6

HENSYN: La oss nyte sommeren sammen og være rause med hverandre.
HENSYN: La oss nyte sommeren sammen og være rause med hverandre.

Båtlivet med et smil

Endelig er tiden inne for å kaste loss fra hverdagens kjas og mas. Vi skal nyte ferielivet på sjøen i fulle drag.

Publisert

Så ligger vi der i naturparadiset, soler oss på ryggen med lukkede øyne og inhalerer frisk sjøluft. Da starter nabobåten i lo dieselmotoren for å lade. En annen dag er vi underveis, og har nettopp servert egg og bacon til mannskapet når en diger yacht kommer halvplanende forbi med enorme hekkbølger som sender hele frokosten i dørken. Da er det godt å ankre opp og nyte den stille sommerkvelder inntil havnas unger starter påhengerne og freser rundt i time etter time.

Ifølge en svensk undersøkelse er store hekkebølger og mangel på hjelpsomhet det verste båtfolket vet. Mange båtfolk er sosiale vesener, men i likhet med alle andre folk er vi forskjellige individer. Noen er A-mennesker, andre B-mennesker, noen liker å samles for å feire sommernettene, andre oppsøker stillheten i naturen.

Lover

Heldigvis kanskje, finnes det ingen lovbok for hvordan man skal oppføre seg på sjøen og i havn, men vi følger likevel noen uskrevne regler for god oppførsel. Helt grunnleggende er det å ta hensyn til hverandre, og å kommunisere tydelig. Dette gjelder både innad i mannskapet og i møte med andre båtfolk.

I sommer kan det bli trangt i flere havner. En god skikk er å la båter ligger utenpå seg, men man bør selvsagt spørre om lov før man legge seg langs en annen båt. I år er dette ekstra viktig med tanke på smittevernsituasjonen, men også ellers må man vurdere situasjonen. En stor og tung skøyte bør ikke legge seg utenpå en daycruiser. Det er vanligvis greit å gå longside en båt på samme størrelse ved en brygge, men sjelden i en naturhavn.

Fendere

Heng ut fendere før du går inntil en annen båt, helst rene fendre. Legg fortøyning i land, i alle fall når det er vind eller strøm, og bruk spring så ikke båten din jager langs naboen med gnissende fendre gjennom natten. Gå så lettbent som du kan over fordekket på nabobåten, gjerne med skoene i hånden når du kommer fra land.

Det er utrolig hvor godt lyden bærer på sjøen. Folk som vil sove er neppe begeistret når du synger karaoke med Postgirobygget i de små morgentimene. Men du som vil ut klokken seks om morgenen behøver heller ikke legge deg slik at du må vekke hele havnen for å komme deg ut.

Og for oss alle gjelder det å puste med magen når noe irriterer oss. Ferier er sjelden helt perfekte, og blir i alle fall ikke det om vi har nulltoleranse for all annen oppførsel enn vår egen.

I sommer skal vi være rause med hverandre. Nyte båtlivet med et smil og ta hensyn under fart og i havn. Husk også at glade, hjelpsomme og gjestfrie båtfolk får mer hjelp og flere venner.

God båtsommer!