Uerfarne førere får skylden

FLERE HAVARIER: Antallet havarier har økt med 35 prosent de to siste årene, ifølge Frende Forsikring.

Økning i båthavarier

Mange uerfarne båtførere får skylden for en stor økning i antall havarier de siste to årene, ifølge forsikringsselskapet Frende.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding sier fagsjef for båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, at den negative trenden fra 2020 med en økning på 27 prosent i antall båthavarier fortsatte i 2021. Tallene som Frende Forsikring viser til er hentet fra Finans Norge.

35 prosent flere havariskader

Samlet sett har antallet havariskader meldt inn til norske forsikringsselskap økt med nesten 35 prosent de siste to årene, viser tall fra Finans Norge, ifølge Frende Forsikring.

FAGSJEF: Edmond Wold Gaulen er fagsjef for båt i Frende Forsikring.

- I 2019 var det 5800 havariskader, mens i 2021 hadde antallet hoppet til mer enn 7800, sier Wold Gaulen.

Mange kjøpte båt da pandemien slo til og Norgesferien sto for tur.

- Uerfarne båtførere må ta en del av skylden for økningen. Dårlig kjennskap til båtføring, kart, navigering og fartsfølelse spiller inn i det skyhøye antallet havarier vi ser nå, sier han.

Grunnstøting er blant de vanligste skadene hos ferske båtførere.

- Vi ser en rekke skrog- og motorskader hver eneste vår og sommer, sier fagsjefen i Frende.

60 prosent havari

Havariskader står for mer enn 60 prosent av både båtskadene og erstatningene som ble utbetalt fra forsikringsselskapene i året som gikk.

- Mange av skadene kan unngås med nødvendig opplæring og erfaring. Uhell og grunnstøtinger skjer gjerne i trangere farvann. Der kan du ikke alltid bare stole på kartplotteren. Da må du også kunne bruke papirkart, og ha øynene med deg, sier Edmond Wold Gaulen.

Andre regler for båt

Ifølge en tidligere Båtlivsundersøkelse fra Kongelig Norsk Båtforbund er det mer enn 130 000 uforsikrede båter her til lands. Å kjøre båt uten forsikring er en større økonomisk risiko enn du kanskje tror. Fagsjefen i Frende er bekymret over at så mange tar sjansen.

- Mange tror at ansvarsreglene er like for båt og bilforsikring. Altså at hvis noen kjører på båten din mens den ligger i havnen så dekkes skaden fra skadevolders selskap. Slik er det ikke for båt, men det er dessverre mange som gjør denne feilen, sier Wold Gaulen.

Den som har skadet båten din må ha utvist uaktsomhet for at regningen havner hos ham. Har båtføreren vært uheldig, eller noe teknisk har sviktet, er det du som må betale, heter det i pressemeldingen.