HØYESTE SJØREISE: Halnekongen trafikkerer Halnefjorden 1140 meter over havet på Norges tak.

Norges høyeste sjøreise med rutebåt

På 1140 meters høyde kan Kaptein Geirmund Tormodsgard ønske velkommen til Norges høyeste sjøreise med rutebåt på Halnefjorden på toppen av Norge midt i hjertet av Hardangervidda.

Publisert Sist oppdatert

I en Klosterfjord fra 2006 kan kaptein og fjellstuevert Geirmund Tormodsgard ønske farende fjellfolk velkommen til Norges høyeste sjøreise. Turen går fra Halne fjellstue og inn i Nasjonalparken på Hardangervidda med spektakulær utsikt til Hardangerjøkulen og fjellene omkring. Båten er flatbunnet og robust og takler de av og til tøffe forholdene på fjellvannet godt med krappe bølger og mye vind og grunne bunnforhold.

– Halnekongen har gått i fast rute på Halnefjorden siden 1954, (det har vært flere Halnekonger tidligere) forteller Tormodsgard til Båtmagasinet. I august og september er det avganger hver dag med fjellfolk og fiskere som skal inn i Hardangervidda og oppleve eventyrlig fiske og uberørt natur, eller gå fra hytte til hytte. Halnefjorden er regulert, men 1. juli skal vannet være fylt opp, og da begynner vi rutetrafikken fra Halne fjellstue, sier Tormodsgaard. 

KAPTEIN og fjellstuevert Geirmund Tormodsgard.
KAPTEIN og fjellstuevert Geirmund Tormodsgard.

3500 reisende

– Vannet er grunt med mange lumske steiner, så her er det viktigere å kjenne leden, enn navigasjon og lanterneføring, sier Tormodsgard. Det er lagt ut blåser for å markere leden, spesielt der det er lumske grunner.. Halnekongen kan ta med seg 38 passasjerer på sin ferd inn over fjorden. For oss er det viktig med trygg og sikker seilas, Årlig er det 3500 reisende med båten. Alle som skal reise må booke billett på forhånd, så vi har et bookingsystem som gir oss forutsigbarhet, sier Tormodsgard.

Halne fjellstue ligger midtveis mellom Eidfjord og Geilo og navnet Halne betyr nettopp Halvegs over vidda.

NATUROPPLEVELSER Den hyggelige fjellstueverten Geirmund Tormodsgard lover en flott sjøreise med spektakulære naturopplevelser på Hardangervidda.
NATUROPPLEVELSER Den hyggelige og erfarne fjellstueverten Geirmund Tormodsgard, nå også kaptein, lover en flott sjøreise med spektakulære naturopplevelser på Hardangervidda.

– En flott sjøreise

– I år har jeg også god tru for at vi får flere utenlandske turister ombord, sier Tormodsgard. Han lover en flott sjøreise på Norges tak med utsikt til Hardangerjøkulen og Hallingskarvet og de spektakulære naturopplevelsene i nasjonalparken på Hardangervidda. Halnekongen går i fast rute juli og august.

LES OGSÅ: