Kaffe om bord - inneholder kjøpslenker

KRUS: Har du krus med forskjellige farger eller mønstre kan alle om bord ha sin egen kopp. Slikt blir det mindre oppvask av. Du kan eventuelt lage krus med egne motiver.
BÅTKAFFE: Kaffe er like viktig som vind i seilene for mange når de er på seiltur. Vi setter pris på en god kopp båtkaffe.
TERMOPRESSKANNE: Presskanner er blitt populære. Seatronic har en termopresskasse i rustfritt stål som er uknuselig og holder kaffen varm.
STILIG FRA STELTON: Stelton har også presskanner som egner seg godt i båt, i samme design som deres klassiske termoser. Kommer i plast eller stål.
TRENDY: Skal man være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne en løsning; en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre. Fungerer veldig bra på seiltur.
KOKEKAFFE: Kokekaffe er en klassiker, kaffe slik fiskere og sjøfolk har lagd den i generasjoner. Foretrekker du denne type kaffe er det lurt å ha en egen kanne, en skikkelig kaffelars.
ESPRESSO: Ekspresso serveres helst i små kopper, gjerne med brunt sukker til.

Kaffetips til båtfolk

Kaffe er en av de tingene vi aldri greier oss uten på båttur.

Publisert Sist oppdatert

KAFFETIPS

Ha gjerne kaffekopper med forskjellig farge eller mønster. Da kan hver ha sin egen kopp, og det blir mindre oppvask. Vi foretrekker skikkelige kopper og krus i steintøy fremfor plast. 

Oppbevar alltid kaffen i en lufttett boks. Da holder den bedre på aromaen. 

Bruk friskt vann. Vær nøye med renhold av kanner. Kaffe på termos taper seg raskt. 

Prøv deg gjerne frem med ulike typer kaffe. 

Følger du disse tipsene er du sikret «A damn good cup of coffee» slik Special Agent Cooper fra Twin Peaks ville ha den. 

NB! Ikke hell kaffegruten i vasken, men kast den i sjøen eller i søppelbøtten. Gruten tetter lett til avløpet fra vasken. Kast heller aldri gruten i do.

På kalde dager kan vi varme hender og sjel med et krus varm kaffe. På fine dager lager vi gjerne en kanne kaffe som vi koser oss med på dekk før frokost. På sure dager kanskje en kanne på køya før dieselvarmeren har gjort det behagelig å stå opp. Pulverkaffe bruker vi bare som «nødkaffe», og når vi lager kaffe under fart. Da fyller vi et par termoser med varmt vann, og så kan mannskapet selv lage det de ønsker underveis – om det nå er te eller kaffe, kakao eller «rett i kroppen»-drikker. Men så lenge vi ikke har løsnet fortøyningene, må det skikkelig kaffe til. Her er noen måter å tilberede god kaffe – uten bruk av kaffetrakter. Etter min mening er det ikke noe poeng i å bruke kaffetraktere for 12 volt. De bruker mye strøm, tar mye plass og lager slett ikke god kaffe. Kaffetraktere for 230 volt kan brukes, men krever landstrøm. De er dessuten lite praktiske å ha med seg om bord og gode traktere trekker mye strøm. Et alternativ kan faktisk væ-re de moderne kapselmaskinene som lager god kaffe og gir lite søl. Også noe for dem som vil bringe kafékulturen med seg på sjøen.

Se utvalg av bærbare (portable) Nespressomaskiner på Amazon her

Presskanne

TERMOPRESSKANNE: Presskanner er blitt populære. Seatronic har en termopresskasse i rustfritt stål som er uknuselig og holder kaffen varm.

Tidligere har vi brukt en presskannene i glass. Etter at kaffen er trukket har vi så helt den på termos.Glass-presskannene er imidlertid lette å knuse, og de holder dårlig på varmen. Hos Seatronic kom vi over en genial løsning, en termopresskasse fra LaPLAYA Thermoproducts, pris kr 399. Den er lagd i rustfritt stål og er uknuselig. Kannen tar 1 liter og holder kaffen varm en times tid. Ha malt kaffe i kannen og hell på kokende vann. Om litt er kaffen klar. Etter om lag fem minutter trykkes stempelet med sil sakte ned, og du kan nyte perfekt båtkaffe. Bruk helst kaffe som er lagd for presskanne. Den er finere enn kokemalt, men grovere enn filtermalt. De andre duger om du ikke finner presskannekaffe hos kjøpmannen på kaia. Stelton har en tilsvarende presskanne i samme design som de klassiske termosene (som er stilige å se på, men håpløse å helle fra). Pris cirka kr 400 i plast, cirka kr 550 med myk, sort overflate og kr 700 i rustfritt. Disse kannene er ofte på tilbud, cirka kr 200 for de rimeligste. Merk at dette ikke er termokanner, men de holder bra på varmen.PRESSKANNE OG KRUS. Det siste nye om man skal være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne. Altså en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre.

Presskanne og krus

TRENDY: Skal man være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne en løsning; en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre. Fungerer veldig bra på seiltur.

Det siste nye om man skal være trendy, er en kombinasjon mellom termokrus og presskanne. Altså en liten kaffebrygger for dem som ikke vil dele med andre.

Ha presskannemalt kaffe i kruset, sett lokket på og press stempelet med filter ned etter en stund. Etter at kaffen er ferdigtrukket, kan du sette på et vanlig lokk (følger med), noe som egentlig ikke er nødvendig. Vi har brukt slike på seilturer, og de fungerer veldig bra.

Problemet er at de nesten holder for godt på varmen. Det kan føles som en evighet før kaffen har drikkbar temperatur. Bruk gjerne kokende vann som man har på termos. Lokket er utformet slik at det blir lite søl, selv i sjøgang. En av produsentene er Bodum, som leverer krusene i størrelser på 3,5 og 4,5 dl. Det er massevis av farger å velge mellom. Prisen ligger på cirka kr 300, men krusene er ofte på tilbud til rundt det halve. Da kan du kjøpe et par stykker i forskjellig farge. Så kan også mannskapet få god kaffe underveis.

Se utvalg av termokopper her

Kokekaffe

KOKEKAFFE: Kokekaffe er en klassiker, kaffe slik fiskere og sjøfolk har lagd den i generasjoner. Foretrekker du denne type kaffe er det lurt å ha en egen kanne, en skikkelig kaffelars.

Kokekaffe er en klassiker – kaffe slik fiskere og sjø-folk har lagd den i generasjoner. Foretrekker du denne type kaffe, er det lurt å ha en egen kanne, en skikkelig kaffelars. Alt annet du eventuelt koker i denne kjelen vil smake kaffe. Kaffekjelen kan også brukes om du vil lage kaffe på land, enten på bål eller primus. Kok opp vann. Ha så i kokemalt kaffe, cirka 60 gram per liter vann. La kaffen trekke 4-5 minutter og gi den et raskt oppkok. Selv om det heter kokekaffe skal den aldri koke. Etter oppkok kan du sette kannen hard ned et par ganger, da synker gruten ned. Vent litt til, og kaffen er klar. Kokekaffe er også greit å lage når du er undervis. Det er kokekaffe trønderne bruker til «karsk», kanskje et alternativ til ankerdram.Oppskrift: Legg en femkroning i kruset, hell på kokekaffe til du ikke lenger ser mynten, hell så i sprit til du igjen ser femkroningen. Vi advarer mot for mange slike – da blir det en dårlig dagen etter.

Filterkaffe

En enkel måte å lage god kaffe på er å bruke en filterholder og melittafilter. Sett filterholderen med papirfilter på en termokanne. Bruk cirka 60 gram filtermalt kaffe til én liter vann. En doseringsskje som du får i butikken er cirka 10 gram. Hell sakte kokende vann over kaffen og la det renne ned. Ulempen med denne metoden er at den er vinglete og det blir lett søl. Helt uegnet når du er på sjøen.

Kjøp kaffekopper for menn her

Espresso

Ønsker du å bråvåkne er det ingen ting som en sterk espresso – svart som ravnens skygge. Vi begynner ofte dagen med en slik – helst inntatt på dekk.

ESPRESSO: Espresso serveres helst i små kopper, gjerne med brunt sukker til.

Bruk gjerne en klassisk mokka­kanne. Dette er en kanne med to kamre som kan brukes på gassbluss. Passer den ikke på ditt bluss, kan du lage en liten rist den kan stå på.

I den nederste delen av kannen blir vannet varmet opp slik at det presses oppover, gjennom den og over i en beholder som ligger over. Når kaffen kommer frem her, er den ferdig.

Bruk espressokaffe som er veldig finmalt og sterk. Serveres i små kopper, gjerne med litt brunt sukker til. Kannen får du for et par hundrelapper, blant annet hos Ikea. Espressokaffe kan også brukes til forskjellige kaffedrikker, som «latte» og cappuccino. Har du fryseboks om bord kan du dessuten bruke espressokaffen til å lage iskaffe – noe som er riktig forfriskende på varme dager.

Irish Coffee

Som dessert, eller som alternativ til ankerdram, kan man by på Irish Coffee. Ypperlig, spesielt på kalde dager. Og nettopp dette med kalde dager er historien bak denne kjente drikken fra Irland.

På 1940-tallet mellomlandet båtflyene til Amerika på Shannon River ved Limerick. Ofte var det riktig surt og kaldt her. Bartender Joe Sheridan komponerte da en drikk bestående av varm kaffe, sukker og irsk whiskey (i Irland heter det whiskey og ikke whisky). For å hindre at drikken ble så raskt kald, la han et isolerende lag med krem på toppen. Dette kan også du gjøre på kalde dager.

Slik lager du Irish coffee: Ha cirka 5 cl whiskey i et glass eller krus, hell på kaffe, ha i 2 teskjeer sukker eller et par sukkerbiter og ha krem på toppen. Krem på «sprayboks» kan brukes om du ikke har kremfløte om bord.

Se bærbare kaffemaskiner her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av SEILmagasinets redaksjon. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.