Båter i Sjøen 2019

Messens mest oppsiktsvekkende båt

Neel 51 er en turseiler med tre skrog. Eieren Per Inge Haavik starter jordomseilingen på søndag. 

Publisert Sist oppdatert
LANGTUR: Per Inge Haavik har kjøpt Neel 51 og er straks klar for jorden rundt seilas.
LANGTUR: Per Inge Haavik har kjøpt Neel 51 og er straks klar for jorden rundt seilas.

Det er et stort skritt å gå fra enskrogsbåten Feeling 39 til Neel 51 med tre skrog og to etasjer. 

– Vi sonderte flerskrogsmarkedet på utstillingen La Grande Motte og oppdaget Neel, etter mange runder, så endet vi opp med denne båten, forteller eieren. Han ble imponert over båtens seilegenskaper. 

Beste fra to verdner

Når tre er bedre enn to, skrev vi etter å ha testet Neel 51, og ble imponert over båten, både under seil, og ved brygga. Det er mer følelse med vinden med en trimaran som krenger litt i vindkastene, men ikke mye. Nok til at lo skrog løftes opp av vannet, og båten akselrerer. En trimaran er en tryggere stabilitetskurve enn katamaraner. En katamaran mister mye av stabiliteten når det ene skroget løfter, og det går raskt fra høy stabilitet til ingen stabilitet. Det er derfor viktig å reve en katamaran tidlig, og følge verftets tabeller for seilføring. 

Jorda rundt

«La Linea» setter kursen sydover i det messen stenger på søndag. Båten seiler ARC+ hvor ti prosent av båtene err norske. Kun tre norske båter seiler vanlig ARC. 

– Det blir min kone, datter og meg på turen, men vil ha med flere folk på de lengste etappene, sier sørlendingen Per Inge Haavik. De har løse planer for jordomseilingen, og skal bruke to til fem år. Planen er å gå gjennom panamakanalen. 

Båten har genua og kutterfokk på rull.I tillegg har båten en parasailor spinnaker, et seil Håvik er svært imponert over. Med den kan han seile opp mot 90 graders vindvinkel. 

LEIELIGHET: Neel 51 er som et hus under dekk.
LEIELIGHET: Neel 51 er som et hus under dekk.

Nok strøm

Båten har fått installert en heftig batteripakke på 32 kWh, tilsvarende en elbil. Anlegget er på 24 volt. På motoren er det installert en ekstra dynamo som yter 3 kw, men det meste av strømmen kommer fra solcellepanelene. Tilsammen kan de teoretisk gi tre kilowatt.

– Jeg har fått opp til to kilowatt, og solcellepanelene skaper den strømmen vi bruker om bord, sier langturseileren. Varmtvann tar mest strøm, men båten har også vaskemaskin, oppvaskmaskin og 230 volts stekeovn. På skottet i salongen henger det også en 65 tommers TV. 

Les SEILmagasinets test av Neel 51

RASK: Neel 51 skal seiler 10-12 knop i frisk bris.
RASK: Neel 51 skal seiler 10-12 knop i frisk bris.
Powered by Labrador CMS