SJØSETTER: På Vestlandet sjøsettes båtene som normalt. Arkivfoto Båtliv fra Alden.

Korona har ikke stoppet båtbransjen

Båtbransjen har beskjeden omsetningsnedgang i mars, men situasjonen kan snart bli verre, forteller Norboat.

Publisert Sist oppdatert

Bransjeorganisasjonen Norboat har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine medlemmer, som hovedsakelig består av båtforhandlere, verksteder og marinaer. Foreløpig er ikke omsetningsnedgangen så stor for medlemmene, men dette skyldes hovedsakelig at mange har fått oppgjør i mars for salg som er gjort før koronapandemien rammet landet.

Les også: Stanser båtproduksjonen

Den siste tiden har mange båtbutikker opplevd færre kunder i butikken, og brems særlig i nybåtsalget. Selv om bransjen foreløpig ikke er blant dem som er hardest rammet, tror Norboat-medlemmene at inneværende år blir dårligere enn fjoråret.

Enkelte av medlemmene har igangsatt permitteringer, men omfanget er foreløpig ikke så stort, forteller daglig leder Leif Bergaas i Norboat. Han tror at flere vil feriere i eget land i tiden som kommer, men den økonomiske usikkerheten legger en demper på båtsalget. Vårklargjøringen derimot går sin gang, nesten som normalt.

Les også: Lokker med rabatt på nye båter

Vestlandet

– På Vestlandet sjøsettes båtene nå som normalt. En mild vinter gjør at mange nå er klare for båtlivet, sier Bergaas. På Sørlandet går utleveringen tregere. Mange av båtene der eies av hyttefolk som nå ikke får bruke hyttene sine, og som dermed ikke er så ivrige etter å få båtene på sjøen, forteller han. Bransjen ønsker likevel å sjøsette båtene og få dem ut til bryggene slik at ikke all servicen skal skje samtidig når folk igjen kan begynne å reise rundt i landet.

Fra flere båtutstyrsbutikker får Båtmagasinet opplyst at salget har vært bra i mars. En mild vinter har gitt tidlig start på salget, og mange har nå mer tid enn normalt til oppussing og vedlikehold.