AUTOMATISERT TILLEGGING: Raymarines DockSense.
AUTOMATISERT TILLEGGING: Raymarines DockSense.

Nå kommer virtuelle fendere

Kameraer i kommunikasjon med styresystemet skal gi virtuelle fendere.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2018 skrev Båtliv om Volvo Penta som har utviklet et automatisk docking-system. Ikke uventet kommer flere produsenter etter. Raymarine har lansert det de kaller DockSense Alert. Dette er et system som samkjører med Flir, og skal kunne installeres på enhver båt for å hjelpe skippere med å overvåke omgivelsene og legge til båten på en trygg måte. I likhet med førerassistenter i moderne biler, oppdager, viser og varsler dette systemet skipperen om hindringer rundt båten ved hjelp av kamerateknologi og videoanalyse fra FLIR.

DOBBELT: To objekter på hvert kameraoppsett gir dybdesyn.
DOBBELT: To objekter på hvert kameraoppsett gir dybdesyn.

Får skryt

I en video laget av britiske Motorboat & Yachting, blir Raymarine DockSense testet, og blir beskrevet som mer eller mindre en revolusjonerende virtuell fender. Båten systemet ble testet på var en Prestige 460 med Volvo Penta IPS 600.

På sosiale medierer er det også tidligere i år publisert en video der systemet demonstreres på en båt med Mercurys joysticksystem. Felles med begge disse systemene er at kameraene som tegner et radarlignende bilde rundt båten samkjører med joysticksystemet. Etter hvert som båten nærmer seg bryggekanten blir det umulig å kjøre helt inntil og skade skroget.

OVERSIKT: Det ligner et radarbilde, men lages av opptil fem kameraoppsett.
OVERSIKT: Det ligner et radarbilde, men lages av opptil fem kameraoppsett.

Kameraer med dobbeltsyn

DockSense Alert-systemer består av en sammenstilling av ett til fem DockSense-stereokameraer og en sentral prosessor koblet til en Raymarine Axiom-skjerm eller et nettverk. Disse kameraene måler avstand til kai, pæler og andre fortøyde fartøyer, og viser visuelle indikatorer i sanntid med livevideo på Raymarine Axiom-multifunksjonsskjermer. Systemet har også hørbare og visuelle alarmer som varsler skipperen i sanntid om effektene av vind, strøm og propelldrivkraft.

Ifølge en pressemelding som kom forrige uke vil DockSense-systemene bli tilgjengelige for Raymarines båtbyggerpartnere i løpet av fjerde kvartal av 2019. DockSense Alert-systemer krever en Raymarine Axiom-skjerm for å fungere.

Video fra Motorboat & Yachting:

Artikkelen til Motorboat & Yachting

Powered by Labrador CMS