M/Y «Arcadia»

La jomfruturen til Svalbard

Royal Huisman, det hollandske verftet berømt for mange av verdens flotteste seilyachter, har med motoryachten «Arcadia» vist at de kan mer enn å bygge seilbåter. Den elegante 36-meteren la jomfruturen direkte fra verftet nordover til Svalbard.

Publisert Sist oppdatert

Båtfolk med god økonomi og lang fartstid på fritidssjøen drømmer gjerne om å bygge «den ideelle båten» basert på egne er­faringer, behov og ønsker. Slik også med eieren av M/Y «Arcadia», en amerikansk østkyst-seiler og ingeniør som fikk Huisman til å bygge sin personlige drømmebåt. Det ble en motoryacht beregnet for spennende seilaser til fjerne og krevende farvann. Mye av konstruksjonen og innredningen er blitt til med erfaring fra seilbåtene. Selv om en lengde på 36 meter ikke godt kan kalles en småbåt, er «Arcadia» både kompakt og liten utvendig i forhold til plassen om bord. Båten er et mini cruiseskip, lett bygget i aluminium og med karbonmast, isforsterket for å kunne seile i arktiske farvann, og med et lettdrevet skrog som krever lite drivstoff og som gir båten en rekkevidde på 5000 nautiske mil med 10 knops fart.

Båtliv fikk være med på en prøvetur med «Arcadia» utenfor havnebyen Urk, like før skipet ble overlevert eieren i juni i år. Og la meg like godt tilstå med en gang, at dette var en motorbåt som selv en svoren seiler straks fant seg vel tilrette i! Huismans utrolige båtbyggerkunst er merkbar overalt om bord. Innredningen i mahogny er både funksjonell og vakker. Og her er oser alt av kvalitet, tradisjoner og erfaring: I salongene, kabinene, nede i maskinrommet og oppe på broen. Dette kunne simpelt hen ikke gjøres bedre. Eierens ønsker og krav må ha inspirert konstruktøren Tony Castro – også han best kjent for sine store seilende super­yachts. Det samme må sies om Dick Young som har ansvaret for interiør-designet. Og når Huisman først skulle inn på det raskt ekspanderende motoryacht-markedet, kunne de neppe fått en bedre oppgave enn denne. Allerede før «Arcadia» ble overlevert, hadde da også verftet flere interesserte bestillere av super-motoryachts i denne eksklusive generen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER