Overvåker: Med det norske systemet har du god oversikt.
Overvåker: Med det norske systemet har du god oversikt.
Montering: Overvåkningspakken har også GPS.
Montering: Overvåkningspakken har også GPS.

Norsk system overvåker båten

Her er et norsk overvåknings-system som tilbyr mye, inkludert enkel montering.

Publisert Sist oppdatert

Sensar har innebygget gyro pluss eksterne sonder, og den omfattende systempakken overvåker vannlekkasjer, ulike temperaturer, lade/batteristatus, posisjon, vannstand i kjølen samt krengning, slag og dulter som kan indikere slakke fortøyninger eller dårlig fendring.

Dette norskutviklede produktet får dessuten en relativt sympatisk pris: Straks under seks tusen kroner.

Norskutviklet og norskprodusert

Utviklerfirmaet Sensario har base i teknologiklyngen på Marineholmen i Bergen og også produksjonen er lokal. Det er da bare naturlig at systemet ble vist for aller første gang for publikum under Dra til Sjøs-messen på Straume.

I likhet med lignende systemer overvåker Sensar Marine båten kontinuerlig enten den ligger på sjøen eller på land, og både status og selvdefinerte varselmeldinger sendes eieren over mobilnettet.

Det er også mulig å sette opp et såkalt «geofence» for båten, og via mobil/nettbrett-apper og en webløsning kan det hentes ut nyttige data for selvvalgte tidsperioder.

Hovedenheten måler 10x10x3 cm og inneholder modem, SIM-kort og batterilader. Programvaren oppdateres automatisk, og batteripakken driver systemet i inntil 180 dager om ladningen skulle falle ut.

– Dessuten kobler Sensar seg automatisk til det mobilnettverket som tilbyr best lokal dekning, uten å bry seg om leverandør, sier administrerende direktør Paal Kaperdal hos Sensario.

Pluss datakostnader

– Vi ser i første rekke for oss Skandinavia og Nord-Amerika som naturlige markeder. Det er ikke minst derfor vi har søkt å gjøre installasjon og montering enklest mulig, slik at alle de som liker å skru litt selv kan gjøre jobben, sier Kaperdal.

Prisen for en komplett Sensar-pakke blir 5990 kroner. I tillegg kommer mobil­datautgifter. Billigste datapakke koster 119 kroner måneden og forutsetter ett års forskuddsbetaling. Dette er langt mer enn for eksempel batteri- og temperaturovervåkeren Safecurrent, som tidligere er omtalt i Båtliv, og også selve enheten er altså langt dyrere.

Men der rimelige Safecurrent gjør enkle oppgaver på en god måte er Sensar altså en komplett overvåkningspakke med mange funksjoner pluss GPS. Ifølge Paal Kaperdal vil dessuten mange båteiere kunne få lavere forsikringsutgifter med et slikt overvåkningssystem på plass i båten.