ALUSAFE: Tøffe vannjetdrevne RIB-er fra Ålesund.

Alufish: Super-RIBer fra Ålesund

Vanligvis bygger Maritime Partner i Ålesund grå miliærbåter eller orange redningsbåter. Nå har verftet staket ut ytterligere en kurs.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen Foto: Atle Knutsen

Alusafe 770 RIB RB er spesiallagde ”tendere” for en engelskprodusert megayacht som ennå ikke er ferdigstilt. Men til tross for forsinkelser på moderskipet har Maritime Partner i Ålesund levert varene i god tid før fristen. Og varene er to hvite, velutstyrte RIB-er med vannjet og fartspotensiale på 46 knop. Vi tok en prøvetur før de to blir overtatt av sin nye hemmelige eier.

En Volvo D6 med 435 hk brummer under dekselet i forkant av styrekonsollen. Sammenkoblet med en Hamilton HJ-274 vannjet nås toppfarten på over 45 knop på svært kort tid. Båten har selvsagt alle fordelene som kommer med vannjetinstallasjon, inkludert de fabelaktige manøvreringsegenskapene.
Aluminiumsskroget er velprøvd. Det er offshoreredningsbåten Alusafe 770 som har fått seg en real ansiktsløftning. Skumfylte ”fenderlister” er byttet ut med hvite pongtonger og motorstørrelsen er nær doblet i forhold til standardversjonen. Den røffe orange MOB-båten har fått hvite skinnputer og stort stereoanlegg med høytalere plassert rundt om i båten, samtidig som alle kriteriene i SOLAS-konvensjonen er oppfylt.
Gassdempede Ullman jockeyseter sørger for at besetningen sitter som konger bak konsollen, og alle elektroniske navigeringshjelpemidler fra Raymarine er installert.

Hemmelig oppdragsgiver

-Vi har tenkt å satse mer på levering til yachtindustrien i femtiden, sier Hallgeir Flem. Han er prosjektleder for produksjonen av de hvite ”jollene” på 26 fot. Han er svært sparsommelig på opplysninger rundt hvem som har bestilt de hvite farkostene med den store prislappen. Men yachten, der de to RIBene skal ha tilhold, er den største privateide yachten som noensinne er bygd på britisk jord. De to vestlandsbygde lettbåtene skal få plass i hver sin jollegarasje. En forut, og en akter. Flem har kun fått tillatelse til å fortelle at yachten som skal romme de to tenderne har fått arbeidsnavnet ”Project 55”. Og ”Project 55” utvikles og bygges av Devonport yachts i Falmouth i England. De vektlegger diskresjon, noe som gjenspeiles i slagordet deres: ”Devonport is responsible for some of the worlds least known superyachts.” Men til tross for det høye fokuset på diskresjon mener kjennere av miljøet at det er den styrtrike seileren og foretningsmannen Ernesto Bertarelli som har bestilt yachten, som etter planen skal stå ferdig i løpet av 2011. Den italienske legemiddelarvingen er nå bosatt i Sveits, og skal i følge Forbes være god for 10 milliarder dollar. Det gjør at han plasseres som nr 81 på lista over verdens rikeste. Bertarelli er også en dyktig seiler. Bak seg har han flere titler som aktiv seiler. Blant annet vant han Americas Cup i 2007 med Team Alinghi. Italieneren har også gjort det bra på kjærlighetsfronten. I år 2000 giftet han seg med Kirsty Roper (nå Kirsty Bertarelli) som ble kåret til ”miss UK” i 1998. Sammen skal de i fremtiden kunne boltre seg på den nye skuta som måler 315 fot fra baug til badeplattform. Der kan de koble av i den nedfellbare strandklubben, eller stå på vannski etter en hvit RIB bygget på Vestlandet.

Ekstrem finish

Ålesund-verftet har flere ganger under byggeprosessen hatt besøk av representanter for oppdragsgiveren. De har vært svært nøye på at alt ved båtene skal være perfekt. Det har ført til at Maritime Partner har måtte endre på konstruksjonen underveis. For her skal ingenting overlates til tilfeldighetene.
-De forlangte høyere finish og glans på malingen, samt mer fremhevde og høypolerte rustfrie detaljer. Putene måtte vi også lage om igjen. Det har gjort at vi har måttet ta finish og design til et helt nytt nivå, sier prosjektleder Hallgeir Flem.

Neste gang du ser disse hvite fartsdoningene er de kanskje fylt opp med vakre mennesker på vei til overdådig luksus i Ernesto Bertarellis 96 meter lange yacht.

Tekniske data Alusafe 770RIB RB

Lengde i meter:

7,95

Bredde i meter:

2,65

Dyptgående i meter:

0,48

Vekt med fulle tanker i tonn

: 2,44

Drivstoff i liter:

180

Maks antall personer

: 16

Motor testbåt:

Volvo Penta D6

Fremdrift:

Hamilton HJ-274 vannjet

Toppfart i test knop

: 46 (oppgitt 42-44)

Pris i NOK

: Ca 3 mill

Mer info:

www.maritime-partner.com

(Fra BM 7/2011)