VIDEO: Vilter finne

Finske XO har akkurat lansert en ”småbåt” i serien sin, en 20-foter som skiller seg vesentlig ut fra de øvrige.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: Amund Rich. Løken

Ikke det at XO 200 S er så ulik de andre XO-båtene, men først og fremst fordi den oppfører seg helt annerledes i sjøen.Den er litt som den unge villhesten; må temmes. Det vil si, skipperen må lære seg og ”forstå” den for å få full glede ute på sjøen.

Nok med 115 hk

Vi kjørte båten med en 115 HK Evinrude E-tec. Alle XO-båtene er utrustet med Evinrude-motorer etter at Fische Marine ble norsk importør. Vår testbåt er godkjent med 150-hester, men vi var absolutt mer enn nok fornøyd med 115-hesteren, en kombinasjon helt uten planingsterskel og en toppfart på 35,5 knop.
Det var først i litt heftig kurvekjøring at vi oppdaget at båten ville utfordre oss noe mer enn hva vi var forberedt på. Ikke det at det på noe som helst tidspunkt var noen urovekkende. Det smale skroget, kun drøye to meter, la seg solid over, slik at vekselvis passasjeren og skipperen gjennom åtte-tallsskjøringen, fikk følelse av å være veldig nær vannflaten eller høyt oppe i lufta.

Leken konstruktør

Vi skal være forsiktig med å kalle en båt et leketøy. Heller ikke denne tøffingen fra Finland fortjener det, men det synes åpenbart at konstruktøren har vært litt leken til sinns og har hatt en sporty innstilling under konstruksjonen.
XO 200 S har et solid aluminiumsskrog og en forseggjort plast innerliner. Båten bryter kanskje med den litt trauste oppfatning nordmenn flest har om aluminium. Denne representerer i hvert fall moderne, elegante, lette linjer, men skjuler likevel en gjennomgående meget solid skrogkonstruksjon, kledd med 5-6 millimeters aluminiumsplater.
Med sin tyngde utfordrer den sjøen på alle mulige måter. Den er behagelig å kjøre i sjø og lar seg ikke affisere av bølger verken forfra eller fra sidene.
Båten henvender seg til den som er ute etter en enkel farkost til fornøyelse og vannsport. Den er etter vår smak råtøff å se på og har så absolutt egenskaper som står i forhold til sitt utseende.

God konsoll

Både fører og passasjer finner seg til rette bak vindskjermen og konsollen. Konsollen er ”utvidet” med et dørpanel på begge sider, et panel som skal gi noe mer beskyttelse mot vær og vind. Disse har imidlertid altfor spinkle gassløftere. De slår fort igjen når farkosten skyter fart, mer enn 25 knop.
Det er godt med stuveplass om bord. Et stort rom forut rommer det meste. Lokket kan forvandles til en stor og god solseng. Båten har en passasjersofa bak styrekonsollen akter. En liten port på hver side ut til badeplattformen gjør ferdsel om bord trygg for de aller minste.
Av standard utstyr nevner vi hydraulisk styring og 12 volts uttak i senterkonsoll, regntrekk til alle stoler, gassløfter på stort stuverom i baug.
Og prisen? Kvalitet koster, sier importøren og antyder at vår testbåt vil ligge på ca 400.000 kroner i 2012-markedet.

FAKTA: XO 200 S

CE-kategori:

C

Produksjonsland:

Finland

Lengde i meter:

6,30

Bredde i meter:

2, 14

V-bunn i grader:

22

Vekt tørr båt i kg:

850

Drivstoff i liter:

150

Max antall personer:

6

Motoreffekt fra-til i hk:

90-150

Motor testbåt:

Evinrude E-tec 115

- Sylindervolum

1723ccm

- Antall sylindre

2

- Effekt i hk (kw)

115 (86)

Toppfart i test i knop:

31

Pris fra i kroner:

400.000

Opplysninger:

www.fischemarine.com