Mangusta 80: Italiensk råskinn

Halvt norske Tim Bridger har morsomme dager på jobben. Han er nemlig kaptein hos Overmarine, og bruker dagene på å kjøre heftige Mangusta-yachter.

Publisert Sist oppdatert

Av Lars Kristian Larsen

Britiske Tim Bridgers mor er fra Sandnessjøen. Både hans morfar og oldefar var fiskere i Lofoten. Hans far er fortsatt mekaniker på et skip. Så det sa seg nesten selv at Tim måtte komme seg på sjøen fortere enn svint.

-Man kan vel trygt si at jeg har en god dose saltvann i blodet ja, smiler Bridger når vi møter ham om bord i en Mangusta 80 i Italia.

For syv år siden sluttet han som kaptein på private yachter, og begynte hos italienske Overmarine, verftet som lager Mangusta-yachtene. Her har han ansvaret for å vise båtene fra sin beste side ovenfor kunder og presse.


KAPTEIN: Halvt norske Tim Bridger jobber som testsjef for Overmarine i Viareggio, Italia.

- Jeg stortrives. Men tro ikke at vi kjører båt hele dagen. Det er nok den minste delen av jobben, sier kapteinen.


Han har jobbet seg opp fra matros til mekaniker og videre til kaptein. Mye av tida går med til å holde båtene i tipp topp stand. Båtmagasinets utsendte fikk en tur med en splitter ny Mangusta 80. Svær båt, men faktisk en av de minste hos Overmarine i Viareggio. Verftet lager yachter fra 72 til 165 fot.

Mangusta 80 er 25 meter lang, og imponerer med stort fartspotensiale. Det føles ganske så heftig når 80 fot med italiensk luksus når toppfarten på 45 knop. For å oppnå den farta trengs det en god del suppe til hestene i motorrommet. Dem er det 4800 av, fordelt på to kraftblokker fra MTU. På maks turtall drikker hestene diesel som om de skulle være på fyllefest i et irsk bryggeri. 880 liter krever de for en times arbeid. Det blir over 10 000 kroner i timen, dersom du fyller diesel hos Brekkestø brygge i Kristiansand. (her får du billigst diesel) Den heftige vannsøylen bak båten kommer fra Arnesons overflatedrev av typen ASD-15.

- Mangusta 80 er en stilig båt som kombinerer høy fart med moderat forbruk. Den er så liten at jeg får den inn i alle havner jeg vil ha den inn, sier norskengelske kaptein Bridgers.

Liten og liten. 80 fot er nok ikke noe båt for hvermannsen i Blindleia. Men for Tim er den akkurat passelig.

-Jeg har vært kaptein på båter som er dobbelt så lange som denne. Størrelse skremmer meg ikke lenger, gliser han.

Når skal du til Norge igjen?

-Jeg skal prøve å få til et besøk til familien i sommer. Det må jeg få til, sier den smilende kapteinen på den lekre yachten.

Tekniske data - Mangusta 80

Lengde i meter:

23,75

Bredde i meter:

5,9

Dyptgående i meter:

1,30

Drivstoffkapasitet i liter:

6000

Ferskvannskapasitet i liter

: 1000

Toppfart i knop:

45

Motorer:

2 x MTU 16V2000 M93

Køyeplasser

: 8+1

Mer info:

www.overmarine.it
 

(01.07.2011)