Rekorddeltagelse i Hardanger

Hardanger regnes blant mange for å være trebåtfestivalens hjemsted. I år trakk Hardanger Trebåtfestival i Norheimsund rekorddeltagelse med et spennende konglomerat av trebåter. (24.06.09)

Publisert Sist oppdatert

Tekst: Therese Vågen
Foto: Kjell Monsen

Årets festival var den 11. i rekka, og kunne skilte med rekordpåmeldte i forkant med 65 deltagere og 60 deltagere på vannet da festivalen startet forrige helg.

 Hardanger trebåtfestival
Mellom 5.000-6.000 besøkende var innom årets festival.
 Hardanger trebåtfestival
Sara Bøvre får kjøre med Elias.
 Hardanger trebåtfestival
Profilen Dag Lindeberg åpnet showet.
 

5.000-6.000 besøkende

- For oss så utmerka alle seg og alle er unike i våre øyne, sier koordinator Inger W. Seljestad. Hun forteller at festivalen blant annet hadde besøk av en replika av Bakkejekta fra Holmedal, som deltok for første gang i år. I tillegg var det mange "limousiner" å se i form av klassiske trebåter. Svære seilskuter var også merkbart til stede, den største var skonnerten "Valentine" fra Haugesund. 
- De som hadde reist lengst var svenskeskøyta "Ullaholm" fra Ulsteinvik og kutteren "Heland" fra Sunnmøre Museum i Ålesund. Neste år er datoen for trebåtfestivalen foreløpig satt til 18.-20. juni, og Seljestad håper på like stor oppslutning også neste år. Uoffisielle tall tyder på at årets festival trakk rundt 5.000-6.000 besøkende.

Prisdryss

Blant de mange praktfulle trebåtene var det noen som fikk en ekstra utmerkelse. Sunnmørskutteren "Heland" fra 1937 fikk pris for lengste utseilte distanse for å delta (220 nm). Eldte båtbygger var Vidar Eide (født i 1914) fra Hardanger som deltok med to nybygde båter. "Vår", en 21 fots sørlandssnekke fra 1954 eid av Signe Holst Larsen ble kåret til festivalens mest sjarmerende, mens dieselcruiseren "Inger II" fra 1970 og eier Kjell Denk Bolstad stakk av med prisen for beste istandssettelse av lystbåt. Tilsvarende vant hardangerkutteren fra 1920, "Linholm" eid av Jim Hjelmeland, prisen for beste representant for eldre fiskebåt. Prisen for nyere fiskebåt gikk til "Tunfisk II". Krysseren fra 1953 er eid av Bertin Kåre Tysse.

Hederspris til 125-åring

"Bakkejekta" og stiftelsen Jensbua ble tildelt prisen for beste kopi av gammel båt. Mens eldste deltagende båt var "Vestkapp senior" - en kutter fra 1889. Og sist men ikke minst fikk "Mathilde" hedersprisen i sitt 125 års jubileum og 20 årsdag i drift etter restaureringen. Landets trolig mest aktivt, drevne veteranfartøy er eid av Hardanger Fartøyvernsenter.