utgave nr 9 2

Gratis ringetid fra VHF ut året

Publisert Sist oppdatert

Gratis ringetid fra VHF ut året

Når det gjelder sikkerhet til sjøs, kommer ikke båtfolket utenom VHF. Med dekning langs hele norskekysten, har Maritim Radio fram til april i år fanget opp 650 ulike nødsituasjoner. For å få brukere av VHF til å bli mer fortrolig med utstyret og dermed øke beredskapen i en nødsituasjon, tilbyr Telenor nå 50 gratis ringeminutter over VHF-nettet. Dette omfatter samtaler via Kystradioen, til fastnettet og mobilnettet.

Maritim VHF er et radiosystem laget for maritime brukere som har dekning langs hele norskekysten. Det sørger Telenors ni kystradiotasjoner for. Ca 24 000 lystbåteiere og 9 700 yrkesfartøy har VHF om bord og antallet øker. I første halvår i år er det utstedt 2 903 nye VHF-sertifikater, hovedsakelig til lystbåtflåten. Det representerer en økning på 29 prosent i forhold til samme tid i fjor.
Signalene dekker hele kysten og når langt til havs. Hovedpoenget med VHF-systemet er lytteplikten på kanal 16 slik at meldinger om behov for assistanse raskt kan bli fanget opp av andre båter i nærheten. Det vil alltid være en kystradiostasjon som lytter 24 timer i døgnet, og som kan bistå i en nødsituasjon med direkte linjer til hovedredningssentralene og samtidig kalle på alle båter som er i området der nødsituasjonen har oppstått. I 1999 bidro kyststradiostasjonene med å formidle assistanse i 3 570 ulike nødsituasjoner.
-Tidsfaktoren er ofte avgjørende for redningsoperasjoner. Derfor er det så viktig at båteierne er drillet i bruken av VHF-apparatet og ikke bruker unødig tid til å betjene det i en nødsituasjon. Selv om VHF kan brukes til vanlige telefonsamtaler, viser det seg at forholdsvis få utnytter denne muligheten til å kommunisere med venner og bekjente og samtidig bli trygg på å betjene VHF-radioen. Ved å tilby 50 minutters gratis ringetid innen Norge ut året, håper vi å kunne bidra til at båteierne blir mer fortrolige med bruk av VHF, sier markedssjef Bjarne Skaar i Divisjon Maritim Radio i Telenor Telecom Solutions.
Normalt koster det tre kroner per minutt å ringe fra VHF til fasttelefon eller mobiltelefon i Norge. Dette er en pris som i mange tilfelle tåler sammenligning med vanlige mobiltelefontakster.
Opplysninger: Divisjonsdirektør Ånund Haktorson telefon 91 33 48 62 eller markedssjef Bjarne Skaar 90 54 3913.