utgave nr 9 1997

Minitest: Zodiac 600 SRMN

Publisert Sist oppdatert

Minitest: Zodiac 600 SRMN


Stormbåt 2000?


Aqua-Teknikk importerer Zodiac-båtene. Semirigiden 600 SRMN testes nå av forsvaret med tanke på å bli brukt som stormbåt. Båtmagasinet har prøvekjørt denne tøffe doningen med 2 x 70 hk på hekken.

Tekst og foto: Hans Due

Zodiac 600 SRMN er en 19 fots semirig, en båt med glassfiberskrog og oppblåsbare pongtonger i neopren/hypalon rundt skroget. Båten er i første rekke tenkt som proff arbeidsbåt, enten militært, i redningstjeneste eller som dykkerbåt. Innredningsløsningene er mange. Båten vi prøvde var innredet etter forsvarets spesifikasjoner med tanke på Stormbåt 2000.

Skrog/sjøegenskaper

Zodiac har helt klart laget denne båten for at den skal tåle en støyt. 350 kg. tomlastet og uten ekstrautstyr vitner om at det er gått med mye polyester og glassfibermatte til å produsere skroget. Det merkes da også når man kjører. Med to 70 hk. Evinrude på hekken kom vi opp i en maksfart på 34 knop med fem mann ombord.
Bunnen har en ganske dyp V som gjør at båten virker myk i sjøen. Den reagerer ikke nevneverdig på trimmingen av motorene, og ligger ganske dypt i vannet ved stilleligge. Manøvreringer er problemfrie med to motorer. Krappe svinger klarer den uten å mukke, og båten virker forbausende tørr.

Innredning

I utgangspunktet er båten ren innvendig. Vår testbåt hadde imidlertid en innredninge bestående av en styrekonsoll med sadelsete og to to-manns sadelseter aktenfor førerplassen. I hver sadel var montert drivstofftanker. Det er behagelig å sitte på sadelsetene når det bumper litt ekstra utpå.
Motorene er montert på hver sin brakett på akterspeilet. Det er selvlensing ut i bunnen av akterspeilet via fleksible slanger som festes på toppen av akterspeilet og som slippes ned for å tømme båten for vann under gange. Men de fleksible slangene var noe i korteste laget, for med litt aktersjø, skvalper det inn i slangene og ned på dørken.

Data

Lengde:6.00 m.
Bredde:2,45 m.
Vekt:340 kg.
Maximum last:1.620 kg.
Maks antall personer:18
Antall kamre i pongtong:5
Maks motor:150 hk/2 x 70, lang stamme
Pris tom båt:ca. 100.000 kroner inkl. moms
Pris testbåt u/motor:ca. 150.000 kroner inkl. moms
Importør:Aqua-Teknikk AS, boks 524, 1411 Kolbotn. Tlf: 66 80 91 81