utgave nr 9 1995

Med klippfisk til Spania

Publisert Sist oppdatert

Med klippfisk til Spania

Tekst og foto: Trygve Sørvaag

Veteranbåten "Anna" af Sand gikk tidlig i juli ut fra Stavanger, lastet med klippfisk til den nord-spanske byen San Sebastian. Den 147 år gamle jekta la ut på den 17 døgns lange seilasen som en del av den internasjonale museumskonferansen ICOM som gikk av stabelen i Stavanger i sommer.
I den ærverdige jekta hadde mannskapet med seg hilsener fra Stavanger-ordføreren og selvfølgelig klippfisk som var hovedlasten. Fisken var fisket av museumsfolk i Lofoten og tørket på tradisjonsrike klippfiskberg i Kristiansund før "Anna" avsluttet den tradisjonsrike klippfiskruten.
Jekta "Anna af Sand" er i dag under seil av Stavanger Sjøfartsmuseum, og er et av de eldste flytende fartøyer her i landet. Jektene eller jaktene som de også kalles, seilte langs kysten i tusentall langt inn i dette århundret. De små enmastede seilfartøyene ble brukt til det meste; blant annet som losjifartøyer i sildefiskeriene, eller de dro til landene rundt Middelhavet med klippfisk og returnerte med salt eller vin slik som "Anna" gjorde i sommer.

Skipper på veteranfartøyet "Anna" legger klippfisken på plass i kassene mens Sigurd Jansen langer mer fisk under oppsyn av Stavanger-ordfører Leif Måsvær og mange skuelystne som var møtt fram for å ta farvel med "Anna".