utgave nr 9 1995

Båtfest i skuteby

Publisert Sist oppdatert

Båtfest i skuteby

Tekst og foto: Trygve Sørvaag

Når den ærverdige 1800-talls skutebyen Skudeneshavn på Karmøy hvert år innbyr til båtfestival i juli, blir det en helt spesiell ramme rundt arrangementet. Aldrende jekter og skøyter ligger side om side med gamle sjøhus som i svunne tider opplevde sildesalting og frakt til østersjølandene i lignende båter. Gamle Skudeneshavn skapte uten tvil en historisk - nesten nostalgisk ramme rundt den såkalte Skudefestivalen som gikk av stabelen den første helgen i juli.
Disse sommerdagene ble indre havn fylt av 300 båter i alle kategorier - med omtrent 80 gamle trebåter. Om ikke det er nok til å skape liv og røre i det lille tettstedet på Vestlandet, så regner arrangøren med at nærmere 20.000 mennesker besøkte festivalen bare i løpet av lørdagen. Arrangørene Skudeneshavn Båtforening, Karmøy Råseglarlag og Lions Club Skudeneshavn, legger vekt på at alle typer båter skal være velkommen til den årlige båtfestivalen, men sier at folkelivet er nesten like viktig som båtene. Det viser også det rike kulturprogrammet som spenner over fem dager.

20.000 besøkende, 300 båter, 5 dager med kulturprogram og en bevart småby fra 1800-tallet. Det er den årlige Skudefestivalen i et nøtteskall.