utgave nr 7 2

Slitne vinduslister?

Publisert Sist oppdatert

Slitne vinduslister?

Tekst: Ingvar Johnsen

Før aluminiumsrammenes tid ble mange båtvinduer montert i gummilister med en PVC låselist. Gummilistene har dessverre begrenset levetid. Med riktig verktøy og lister, er det enkelt å skifte listene selv. Da må vinduene ut.
Start med å fjerne den gamle låselisten. Det er bare å vippe den ut i skjøten og dra den ut. Om du skal bruke de gamle vinduene eller ikke, vær forsiktig når du skal fjerne hovedlisten, så ikke vinduet knuses. Glassmesteren vil gjerne ha den gamle ruten som mal hvis han skal skjære nye. Dette kan bare gjøres hvis den nye vinduslisten bygger like mye som den gamle. Sjekk dette nøye. Et vindu som er for trangt, får du ikke inn og er det for "romt" er det duket for lekkasjer. Er det forskjell på de gamle og nye listene, må du lage pappmaler av vindusåpningene. Da kan glassmesteren skjære glassene i riktig størrelse hvis han vet hva slags list du skal bruke.
Når du skal sette inn et nytt vindu, pass på at flatene rundt vinduet er rene og glatte. Deretter tilpasser du listen i åpningen. Skyv den ordentlig inn i hjørnene, kapp den på "godt mål" slik at du må tvinge de to endene av listen mot hverandre for å få den på plass. Da sitter den der av seg selv. Bland ut Zalovann og smør på hele listen, så går monteringsjobben mye enklere. Sett først ruten i nedkant av gummilisten. Så bruker du verktøyet på bildet med den bøyde spissen til å lirke listen på plass rundt vinduet.
Deretter setter du inn låselisten. Til å montere denne, brukes det andre verktøyet i settet som koster kr 295. Bruksanvisning følger med. Lister i forskjellige profiler koster mellom 61-, og 77 kroner meteren. Låselisten koster kr 14,- pr meter. (Byggplast og Båtutstyr i Sandvika, tlf.: 67 55 05 95).