utgave nr 7 1994

Armbånd mot sjøsyke

Publisert Sist oppdatert

Fleip eller fakta?

Av Ingvar Johnsen

Man kan saktens lure. Første gang vi så denne greia for 10-12 år siden, var reaksjonen "godt forsøk, men den der er for drøy". Sjøsykearmbåndet ble presentert under en utstilling og jeg vandret rundt med en svensk venn og eventyrer som så på meg med et overbærende blikk jeg kjente igjen. Vedkommende har vært med på det meste i sitt lange liv, og han korrigerte min reaksjon på sin vanlige faderlig overbærende måte. Den typen korreksjon som får en til å føle at et hull i gulvet er et passende "ståsted" der og da.
-Hør du. Svigermoren til en av mine forhenværende favoritthustruer - en polynesisk prinsesse....
-?????
-Jada, jeg har faktisk vært gift med en ekte prinsesse. Svigermor står forøvrig "utstoppet" som mumie på et museum i Nederland!
-Hva pokker har det med sjøsykearmbånd å gjøre?
-Hun brukte slike armbånd mot sjøsyke. Flettet av naturlig materiale og med en trepinne i stedet for klemknappen i plast. Dere nordmenn som har fostret Thor Heyerdahl, tør vel "knappast förnekta" at polynesiere har en viss innsikt i hva dette med "båtliv" handler om.
Tør vi det? Kanskje er det verdt et forsøk. Båndene hevdes å være effektive også mot bilsyke, flysyke o.s.v. og koster ca 130 kroner.
Opplysninger: Ingv. Skaaane as, Horten, tlf.: 33041482.