utgave nr 7 1989

Øyespleis

Publisert Sist oppdatert

ØYESPLEIS

Av Hans Due

Å spleise tau bør en hver båtmann kunne.Kan du det ikke,er det på tide å øve seg opp. Øyespleisen er grunnleggende. Det er kun starten på spleisen som kan være litt plundrete. Resten går av seg selv.
Se på bildene her og prøv.
Bilde 1:Treslått tau betyr at tauet har tre kordeler. Surr en tapebit eller en hyssing rundt tauet og enden av kordelene slik at de ikke slår seg opp. Slik tauet ligger på bildet er kordelene benevnt henholdsvis venstre(V), midterste(M) og høyre(H).
Bilde 2:Lag en bukt på tauet tilsvarende stør­relsen du vil ha på øyet. Legg venstre kordel over tauet, ”høyre(H) under og det midterste(M) ut til siden.
Bilde 3:Før midterste(M) kordel under nærmeste bukt der du vil begynne. Før så venstre(V) kordel (den som i utgangspunktet lå over tauet) under bukten til venstre for den du allerede har tredd en kordel inn i.
Bilde 4:Nå står høyre(H) kordel tilbake. Den skal inn under bukten til høyre for de to andre. Da må du vri tauet litt fordi denne bukten ligger litt under tauet. Når alle kordelene nå er tredd inn i tauet, strammer du alle til. Så er det bare å fortsette med kordelen slik at de vekselvis går over og under buktene.
Bilde 5: Øyespleisen er ferdig. Legg tauet ned og rull det litt fram og tilbake mens du presser på spleisen. Da jevner den seg ut. Hvis du ønsker det, kan du skjære kordel­tuppene skrått av nå slik at de går i ett med tauet.