utgave nr 6 2001

MINITEST: With 540

Publisert Sist oppdatert

MINITEST: With 540

Whitner om Viksund

With 540 er en ny slektsgren i den etterhvert mangfoldige skjærgårdsjeep- familien. E. Viksund Båtbyggeri AS i Bergen har utviklet et 18-fots skrog som utmerker seg med sine gode sjøegenskaper og mye lekker kosmetikk. Imidlertid har man viet en del praktiske løsninger ombord mindre oppmerksomhet.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

I det nye With-programmet til Viksund Asia Ltd. og With Boats AS inngår de gamle traverne som er revitalisert med nye farger, mens skrogene er uforandret. Nyutviklede er derimot bowrideren With 580 og altså With 540, som vi har prøvekjørt. Den førstnevnte nyvinningen har flere elementer fra Bror Withs hånd innbakt i skroget enn hva gjelder With 540, som er en ren Viksund-båt produsert av Viksund Asia Ltd. på Sri Lanka og markedsført av With Boats AS.
With 540 er en relativt ”jålete” båt med flotte teakdetaljer langs dollbord, lukelokk og listing rundt stueromsåpningene i skrogsidene. Sammen med det grønnfargede skroget er den et friskt element i båtfloraen. Den gir øyet litt mer enn steril plast.

Kjøre- og sjøegenskaper

Også når man setter seg ved rattet gleder denne båten. Det 450 kg. tunge helpanende skroget har bra stabilitet når to mann går ombord. Det er god plass til å bevege seg og man sitter komfortabelt ved styreposisjonen i to svingbare stoler i hardplast. Man fin beinplass under konsollen og vindskjermen luner godt. Man kan også helt utmerket stå og kjøre. Det er totalt sitteplasser til åtte ombord.
Båten vi kjørte var utstyrt med det største motoralternativet, en firetakt Yamaha på 50 hk som fungerte greit sammen med dette skroget, spesielt når man ikke trimmet motoren for mye ut.
Styrekonsollen på denne båten er plassert til styrbord med det resultat at vektfordelingen blir skjev, noe som spesielt merkes når man er to voksne personer bak vindskjermen og man ikke kjører i plan. Båten retter seg imidlertid fint straks man er i plan – noe denne båten er svært villig til. Baugen hindrer aldri sikten. Vi kjørte båten ganske hardt i sjøene fra noen store båter uten at vi følte oss utrygge. Skroget er mykt og presist, og vi fikk konstatert at det er meget tørt.

Teknisk utførelse

Båten vi prøvekjørte var ingen prototype, men hadde allikevel en del mangler som produsenten skal utbedre. Dette gjaldt spesielt vindskjermen som var grovt tilskåret i kanten og hadde en gummilist som nektet å sitte fast. Plast- og trearbeidene for øvrig hadde fin finish. En solid griperekke med pulpit i syrefast går rundt ¾ av dollbordet.
Dessverre ble vi våte på beina da vi sto to mann bak i båten, noe som tyder på at selvlensesystemet ikke effektivt nok hindrer vann i å trenge inn. Man kan selvfølgelig stenge det av ved hjelp av kranen som er plassert i stuerommet under motorbrønnen helt inn mot akterspeilet, en lite hensiktsmessig løsning som kun er egnet for gummimennesker. Pluss derimot for at batteriet er plassert i en lukket boks på en liten avsats over kjølgangen. En egen hovedstrømbryter er plassert på forsiden av skilleveggen til stuerommet. Lettvint. Lensepumpen er også lett tilgjengelig montert i det samme stuerommet. Stuerommet forut og akter er vanntett, men ikke rommet foran konsollen. Her er skilleveggen i akterkant grovt tilskåret og hindrer ikke vannet i å komme inn. Både dette rommet, rommet akter og i baugen er låsbare. På ”bakken” forut har båten en liten dreggkasse og tilsvarende to små rom for tauverk på hver låring. Alt i alt bra med stueplass.

Konklusjon

With 540 vil med noen justeringer være en utmerket skjærgårdsjeep. Den har gode farts- og sjøegenskaper og løper mykt og lett gjennom vannet. Med bra plass til både folk og last egner den seg særlig som en liten ”representasjonsbåt” på hytta. Solide stangholdere og lunende teak inviterer til kveldskos og lettøl i en snor – eller til vannsportaktiviteter. Om produsenten i tillegg la vekt på kvalitet også de stedene man ikke kaster øynene ved første møte, ville båten være enda mer tiltalende.

Data

Lengde:5,80 m.
Bredde:1,85 m.
Vekt uten motor:450 kg.
Anbefalt motorstyrke:35-50 hk.
Sitteplasser:7-8
Veil. pris med 50 hk Yamaha:Kr. 157.000,-.
Opplysninger: With Boats AS, Nedre Slottsgate 15, 0157 OSLO, Telefon 22 47 85 65, Internett: www.withboat.com