utgave nr 6 2

Pass på platene

Publisert Sist oppdatert

Pass på platene

Platene er av de komponentene på kokeapparatene som får mest juling. Oppvarming, hurtig nedkjøling, varme plater som plutselig får besøk av kalde kjeler er tøffe greier. Apropos kjeler: Når det gjelder disse apparatene – og spesielt apparatene med keramisk topp, bør du satse på kjeler med tykk og ikke minst plan bunn. Tykkbunnet for å fordele varmen jevnt utover. Den er nemlig ganske konsentrert på et lite område – spesielt på apparatene med keramisk topp. Det verste du kan bruke er campingkjeler eller stekepanner med buklete bunn. Da bør du ha god tid når noe skal kokes eller stekes.
Når det gjelder aluminium, er dette et kapittel for seg. Det har lett for å legge igjen et belegg på den keramiske toppen, så rustfritt eller ditto med kopperbunn er bedre. For å holde den ren er det en grei metode. For det første, vær nøye med å bruke den medfølgende skrapen for å fjerne fastbrente flekker. Hvis du ikke fjerner disse, blir de bare mer og mer vanskelig å få bort ettersom tiden går. For å gjøre renholdet av den keramiske toppen lettere, bør de behandles. Vi har brukt følgende midler med bra resultat. Stahl Fix til rengjøring (også utmerket til rustfritt stål og krom. Deretter behandles platene med cera – fix, og platene får glans og et belegg som gjør dem lettere å holde rene etterpå. (Kjøpes i forretninger som har elektriske hvitevarer – importør Ruska A/S, tlf.: 69892309.)
Både apparater med jernplater og med kjeramisk topp kommer med et viftelokk, slik at de kan brukes til å gi en lunk ombord. I mindre båter blir denne løsningen faktisk et fullgodt varmeapparat. Apparatet med keramisk topp kan brukes til oppvarming uten viftelokk. Det kan ikke apparatet med kokeplater i jern. Det må ha viftetopp, ellers blir varmen for intens for platen.