utgave nr 5 2011

Skjærgårdsjeep A lá Americano

Det er noe særdeles unorsk over en 40 fots skjærgårdsjeep med 3x300 hk Mercury Verado på hekken. Men i Nor Tech-land går allting an, og der er 390 Center Console den absolutt mest folkelige modellen.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Om du var farvannet rundt i Grimstad i fjor sommer, skimtet du kanskje denne farkosten? Med en toppfart på drøye 60 knop er den nesten kjedelig å regne i Nor-Tech-sammenheng. Nordmennene Trond Schou og Nils Johnsen som står bak produksjonen i Fort Myers, Florida, har knapt en båt som går saktere i sitt modellprogram, men når man stiller seg bak førerkonsollen og slipper 900 kompressormatede påhenger-hester løs, er det ikke fritt for at man blir litt nysgjerrig likevel.
Den langsmale farkosten har ingen merkbar planingsterskel overhodet. Blikket vårt veksler mellom fartsmåleren oppunder hardtopen og omgivelsene mens farten øker. Atten tørste sylindere på hekken synger synkront, rett bak ryggen vår er det intet mindre enn seks flaskeholdere, og foran nesa ser vi et spyd av et dekk med negativt spring som tygger meterhøy sjø i 40 knop uten å kny. Formålet i USA: Å finne fisken fort. I Norge: Bedrive ekstremt politisk ukorrekt moro. Mest fascinerende av alt: Nor-Tech 40 viser hvordan man kan spisse sjøegenskaper og ytesle når man ikke behøver å ta hensyn til noe særlig annet.
Båten er et kunstverk av spesialbygde detaljer, sirlig salmaker-arbeid og grandios teknisk kvalitet. Den har til og med do…
www.speedboats.no