utgave nr 5 2009

Tores tips: Den skjulte skjærefjøla

Slik gjemmer du skjærefjøla under lokket på vasken.

Publisert Sist oppdatert

På sjøen handler det meste om det enkle livet. Et langt liv gir god erfaring, men samtidig betyr jo det livslang læring. Vi båtfolk har alltid mye å lære av hverandre. Ofte er det ikke de store og kompliserte sakene som opptar oss. Kanskje det motsatte, de små og praktiske ting.
Som for eksempel noe så enkelt som en brødfjøl. I mange år har vi hatt en fjøl liggende og slenge et eller annet sted i byssa på båten vår. Den er jo alltid i veien og er vanskelig å stuve vekk, Men nå er problemet løst.

Teflonfjøl


I en jernvareforretning fant vi en ganske alminnelig teflonfjøl. De er billige i innkjøp og enkle å få ta i. Vi tok den med oss om bord. Over vasken i byssa i de fleste nyere båter ligger det et lokk. Ja, om det ikke ligger et lokk der, er det i og for seg også en enkel sak å lage og praktisk å lage det også. Arbeidsflaten i byssa får en betydelig utvidelse. Men det er ikke selve lokket som er poenget med dette tipset, men teflonfjøla som kan monteres på dette lokket. Ikke på oversiden der benkeplaten er, nei, på undersiden. Den er enkel å tilpasse, bruk en stikksag, og den kan enkelt skrus fast med en liten skrue i hvert hjørne, eller den kan limes. Da bør du fortrinnsvis bruke et P1-400 lim.

Så er det bare å snu lokket opp-ned. Dermed har du skaffet deg en arbeidsfjøl som det kan skjæres i, og som ikke minst er enkel å hole ren. Bare det å rense fisk er jo en fornøyelse på en teflonfjøl.
Skal den stuves bort, så er det bare å snu lokket ”den rette veien”.
Som kjent, det enkleste er ofte det beste.

Bildet:
LOKK: Hva skjuler lokket som ligger over vasken i byssa?

Bildet:
SKJÆREFJØL: En skjærefjøl av teflon. Tilpasset lokkets form, og skrudd eller limt