utgave nr 5 2006

Kysten rundt - mai 2006

Publisert Sist oppdatert

Stooor transport…

Den største båten på vår hjemlige båtmesse Sjøen for alle på Lillestrøm var den nye 52-foteren til Windy. En logistikkutfordring å få fraktet til Lillestrøm landeveien. Men ingenting i mot hva verdens største innendørs båtmesse, Boot i Düsseldorf har å stri med. I år var den største båten på messen 133 fot. Det var båten Catwalk, en Barron 133 fra Kaiserwerft som ble transportert på en lekter opp Rhinen fra Rotterdam og så på spesialtransport de få hundre metrene fra elven til utstillingslokalet. På det første bildet ser vi transporten fra lekteren til land., og på det andre bildet ser vi båten i utstillingshallen. Catwalk er 40,80 meter lang, 13,5 meter høy og veier 220 tonn.

Lyspunkter langs leia

VESTLANDET: "Gatelys" skal gjøre navigering i hurtigbåtledene enklere. Det skal bli så sikkert og enkelt å føre fartøy langs skipsledene våre, at det skal være nok å se ut vinduet. Når de nye lysene er på plass skal vakthavende på broen slippe å ty til radar eller kart for trygg ferd.
Dette er målet for Kystverket sitt storarbeid med montering av ”gatelys” langs de viktigste ledene for passasjertrafikk. Den nye generasjonen pyramidelignende lyspunkt for sjøfarende har vært prøvd langs hurtigbåtrutene i Rogaland noen år. De fungerer så godt at Kystverket nå har begynt merkeferden nordover. I år er det fra statlig hold bevilget over 30 millioner kroner til 150 nye lyspunkter lags skipsleder i Hordaland. Etter flere ulykker i trangt og dårlig opplyst farvann har hurtigbåtnæringen vært en sterk pådriver i arbeidet med å gjøre den nære passasjerførende skipsfarten generelt tryggere.

Tekst: Steinar Hystad

Heldig fisker

SENJA: Trålfisker Alf-Arne Hansen fra Senja vant 1,1 million kroner i Redningsselskapets landslotteri. Her blir han gratulert av distriktssekretær Arild Braathen (t.v.) og prosjektansvarlig Hanne Linn Prestegård fra Redningsselskapet.
Tekst: Ronny Trælvik

Landsstevne i Bodø

Etter Forbundet Kystens landsstevne i Kalvåg sist sommer (bildet) er det i år Bodø som er vertskap.
Landsstevnet - det 25. i rekken - går av stabelen 20.-23. juli. Det er ventet at 150-200 tradisjonelle fartøyer tar turen til Bodø. For de som bor sørpå er det lagt opp til samseiling fra Kristiansand til Bodø. Stevnet vil blant annet ha spesielt fokus på jekta og jektefarten, og det blir kystkultur-seminarer, rokonkurranser og mye mer.
Tekst: Frode Klokkernes

Veikinger til St. Hans

FLORØ: St. Hans-feiringen har lange tradisjoner i Florø. Da samles småbåtflåten seg foran det store bålet på Klubben. I år blir det ekstra festivitas, når Veikingkonvoien feirer sitt 10 årsjubileum til St. Hans.
Konvoiens filosofi er å nøye seg med båtturer til de nære områder. Å feire St. Hans rett utenfor byens havneområde er derfor midt i blinken for den folkelige konvoien.
Tekst: Frode Klokkernes

Verdens beste

Turen med Hurtigruten mellom Bergen og Kirkenes er en opplevelse stadig flere turister tar med seg. Årlig har Hurtigruten totalt 500.000 passasjerer på de 11 skipene.
Enda mer populær blir kanskje Hurtigruten etter at den år er blitt kåret til "verdens beste båtreise", av det anerkjente reiselivsmagasinet Lonely Planet. Hurtigruten er rangert foran blant annet øyhopping i Hellas og cruise på Amazonas.
- En rundreise med fantastiske fjorder, øyer, midnattssol, middelalderklostre og byer i jugendstil, sier Lonely Planet.
Tekst: Frode Klokkernes

Powered by Labrador CMS