utgave nr 4 2003

Signalflaggene: Fra A til E

Publisert Sist oppdatert

Signalflaggene

Fra A til E

I forrige utgave startet vi en gjennomgang av signalflaggene med å presentere flaggene med bokstavene F og V som brukes (hver for seg) når man roper etter hjelp. Denne gangen tar vi flaggene fra A til E. Selv om de ikke lenger brukes aktivt, kan det være moro for barn og voksne å kjenne betydningen av flaggene.

Tekst: ANNE MARIT KLOKK

Har du den internasjonale signalflaggboken i ditt skipsbibliotek, hold godt på den. "Blåboka" er nemlig ikke lenger å få kjøpt, nok et signal om at moderne radiotelefoni har overtatt mye av kommunikasjonen på sjøen. Som vi skrev i forrige nummer, er det viktig å kunne de signalflaggs betydning hvor de brukes for å påkalle hjelp når noen er i havsnød.
Vi har hatt flaggboka på kontoret på fast plass. En dag da vi trengte den, var den søkk borte og vi stimet ut til Nautisk Forlag for å kjøpe en ny. Men, nei den er utgått. Det vi kunne få kjøpt, er et utdrag fra den som brukes i skoleverket, et tynt hefte med det nødvendigste – til en pris av kr. 200,-!

26 bokstaver

De 26 signalflaggene står for hver sin bokstav i alfabetet. Flaggene har rette vinkler og skiller seg klart fra hverandre i mønster og farger slik at de ikke skal kunne forveksles. Vi har også ti tallstandarder (vimpler), en svarstandard (lang vimpel) og tre likhetstegn (kort trekantsform).
Skal vi bruke signalflaggene aktivt, trenger vi den internasjonale signalboken. Ser man på flaggkombinasjonene her, er det sterke meldinger og viktige beskjeder å lese av dem. Det eneste positive og udramatiske signalet er kombinasjonen U og W som står for: Jeg ønsker Dem en god reise.
Dette signalet brukte Båtmagasinet som emblem i mange år, noe vi har sluttet med nå. En av årsakene var at svært få vi traff på sjøen og ellers ikke visste hva det står for. Nå som du vet det, må du gjerne begynne å bruke det!

Kombinasjoner

AC: Jeg forlater mitt fartøy.
AD: Jeg forlater mitt fartøy som har vært utsatt for et kjernefysisk uhell og er en mulig kilde til radioaktiv strålingsfare.
CB: Jeg behøver øyeblikkelig assistanse.
CE: Jeg skal forsøke å skaffe Dem den ønskede assistanse.
DA: Båt(er)/flåt(er) bør komme så nær fartøyet som mulig for å ta opp folk.
DB: Slakk ut en båt eller flåte i en line.
ED: Deres nødsignaler er forstått.

A: Jeg har en dykker nede. Hold godt klar og gå med sakte fart.
B: Jeg laster eller losser eller fører farlig gods.
C: Bekreftende - ja, eller "Betydningen av den foregående gruppe skal leses bekreftende."
D: Hold klar av meg. Jeg har vanskelig for å manøvrere.
E: Jeg forandrer min kurs til styrbord.