utgave nr 3 201

Fjerner flyverust

Vi har ofte ergret oss over små rustflekker på rustfritt, syrefast stål. De er vanskelig å bli kvitt, og vi har ofte lurt på hvorfor de oppstår. Nå har vi fått prøve et produkt fra nederlandske Innomet som skal fjerne flyverusten – og det virket.

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Hans Due

Flyverust oppstår gjerne enten ved at det er metallpartikler fra karbonstål som reagerer med rustfritt stål, eller det kan være såkalte aerosoler – for eksempel små dråper av sjøvann som driver med vinden og som mer eller mindre har fordampet og har høyt konsentrat av salt og klorider. Disse dråpene er adskillig mer aggressive mot rustfritt stål enn vanlig sjøvann. Resultatet er uansett ergerlige rustflekker som kan være plundrete å få vekk.

Det nederlandske firmaet Innomet har sendt oss en prøve på deres rensemiddel Innosoft B570 som skal fjerne slik flyverust og et nanoteknikk-middel som heter Innoprotect B580 som skal forsegle overflaten og beskytte bedre mot at flyverust oppstår. Innosoft er enkel å påføre. Det er en hvit, kremaktig væske som smøres på med en fuktig klut eller svamp etter at vi har rystet flasken ekstra godt. Det skal virke noen få minutter før man kan tørke av og som da har fjernet flyverusten. Vi brukte den medfølgende svampen, og måtte riktignok gli litt før flyverusten forsvant, men resultatet ble bra.

Vi tørket av resten av stoffet med en fuktig klut, og etter at det var tørket, påførte vi Innoprotect med en fuktet klut. Vi har ikke hatt det rustfrie i marint miljø etter behandlingen, og har foreløpig ingen formening om Innoprotect faktisk beskytter mot flyverust, men det vil vise seg til sommeren.
Innosoft B570 inneholder organiske syrer og det man kaller for overflateaktive komponenter. Det inneholder ingen slipemidler. www.inno-soft.nl