utgave nr 3 2004

VM i skreifiske: En havfiskers Lofoten-drøm

Publisert Sist oppdatert

Svolvær Havn i slutten av mars. 80 båter og 500 fiskere er klare til utror, alle med det samme målet: Å bli verdensmester i skreifiske 2004. En drøm for havfiskere fra hele verden.

Tekst: Ståle Sigersvold og Jørn Søderholm

NEI, det er ikke sant! Andrefilteret på "Havfruas" gamle diesel er tett. Først flate batterier, nå dette. Skipper Roy Abelsen hiver seg rundt og jogger til marinaen. Etter en stund kommer han tilbake med nytt filter og startgass. Maskinen i 29 fot store "Havfrua" våkner til liv, og vi er klare til å gå. Resten av flåten gikk for en time siden. Langt der ute skiller "Anna Rogde", tomastet skonnert med 30 fiskere på dekk, seg fra resten av flåten.

Fiske uten tilfeldigheter

Snøret har vært i havet noen få minutter når den første fisken biter, en brosme. God matfisk, men her er det bare skreien som teller. Den første torsken biter like etter. Ingen rugg, men stor nok til å gi næring til drømmen om storfangst. Nybegynnerflaksen gir meg blod på tann. Sonja Abelsen, erfaren fisker og mannskap på "Havfrua" pilker taktfast. En time blir til en og en halv uten fangst. Fisken står visst bare der og tykker, uten å ville bite.
Dette fisket handler om tålmodighet og presisjon, ingen tilfeldigheter. Utstyret - sene, pilk og fortom - bør være nytt og ubrukt. Omkretsen på juksahjulet bør du også kjenne, så du kan beregne avstanden fra bunnen. Først til bunns, siden opp dit ekkoloddet viser at fisken står. På VHFen meldes det om små fangster også fra de andre. Flåten beveger seg, krysser omkring på fjorden etter de beste ekkosignalene. Slike forhold skiller de gode fra resten, belønner den som kjenner fiskens vesen.
Etter to timer blir det Sonjas tur, og hun får en torsk større enn min. Den neste kommer like etter, litt over fire kilo. Hvert gram teller i sammendraget, selv om fire kilo ikke gir den store hjertebanken. På min side er det fortsatt svart hav og flere timer siden jeg hadde liv i snøret. Ny trekilos torsk til Sonja, hun kjenner kunsten. I fjor ble hun nummer tre med 17,2 kilo sammenlagt, bare to og en halv kilo mindre enn vinneren. Hennes største var over seks kilo.
Kanskje er det min tur snart. Kanskje til og med storfisk..? Største i fjor var et 26-kilos monster, tatt av en svenske. En danske tok en gang en på over 27 kilo, kanskje det er nordmannens tur denne gang. Kanskje…
En sjelesønderrivende digital hyling bryter løs. Er det maskinens oljetrykks- eller temperaturalarm? Langsomt kommer jeg til meg selv og skjønner at det er vekkerklokka. Det var bare en drøm. Jøss, klokka er halv sju allerede. Det er på tide å komme seg i sjøklærne; "Havfrua" og verdensmesterskapet venter.

Fakta

Hva: Verdensmesterskap i skreifiske.
Hvor: Svolvær, Lofoten
Når: 26.-27. mars 2004
Hvem: Over 500 sportsfiskere fra hele verden
Båter: 80 - fra hele landet og i alle størrelser
Arrangør: Vågan Båt- og Sjøfiskeforening

(opi/skreiVM007)80 BÅTER er med på VM i skreifiske. T.v. skonnerten "Anna Rogde" med dekksplass til 30 fiskere.
(opi/skreiVM005)STOR FISK blir det hvert år. Peter Enesund fra Kiruna Fjordfiskeforening tok en på 26 kilo (bildet), rekorden har en danske på 27,2 kilo.
(opi/skreiVM006)SONJA ABELSEN, erfaren VM-fisker fra Steigen i Nordland. Bronse er foreløpig høydepunkt; hva skjer i år? Her på "Havfruas" akterdekk.