utgave nr 12 2004

TEST: Motorboat Simulator 1.2

Publisert Sist oppdatert

TEST: Motorboat Simulator 1.2

Båttur på PC

Vi har kjørt båt i Lofoten. Turen foregikk på et kjøkkenbord nær Oslofjorden.

TEKST: JØRN SØDERHOLM OG BRAGE T. SØDERHOLM

Stentec Software i Nederland lager - blant annet - simulatorer der båtfolk kan pleie lengselen etter sjøen uten å løfte rumpa fra sofaen. Motorboat Simulator er et temmelig nytt program som supplerer programmer som Sail Simulator og Virtual Skipper. Vi prøvde versjonsnummer 1.2, utgitt i august i år.
Selv denne tidlige versjonen har norske landskap, nærmere bestemt indre Oslofjord og Lofoten, i tillegg til et brukbart utvalg landskap i andre deler av verden. Båtutvalget består av en åpen lettbåt (launch), en runabout med utenbordsmotor, en cabincruiser på noen-og-tjue fot, en liten taubåt samt de litt barskere No Limit 1500 og den vannjetdrevne redningsbåten KNRM König Willem. Et greit utgangspunkt, selv om vi raskt ønsket oss et større utvalg.
Vær og føre kan stilles inn etter ønsker og dagsform, fra flatt vann og vindstille til storm, grov sjø og heftig strøm. Om det er realistisk? Tja, hvor realistisk kan det være å gå i overhendig vær eller legge til en stor båt ved en liten brygge når du har et tastatur og en skjerm på størrelse med et A4-ark å hjelpe deg med? Det er faktisk ikke så hakkende galt. Å tråkle seg til kai med vannjet har hittil vært en uoverstigelig utfordring, men "ute på sjøen" gir simulatoren en brukbar følelse av realisme i båthåndtering og navigasjon. Det er for eksempel en interessant øvelse å stille vær og sjø til forhold man absolutt ville unngått i virkelighetens verden.
Testpanelets yngste deltaker (10) er fornøyd: En morsom simulator. Det kan være litt vanskelig for uerfarne styrmenn. Men det er jo derfor det ble laget, tipper jeg. Det er litt vanskelig å få KNRM König Willem i revers når man skal legge til, og det kunne godt vært flere båter. Båtene Launch og Tug boat er litt trege og kjedelige. Runabout går fortest, men er dårlig i store bølger.
Mer informasjon: Stentec Software, www.stentec.com. Det var ingen norsk forhandler da dette ble skrevet.