utgave nr 12 2004

Leder - desember 2004

Publisert Sist oppdatert

Om kort tid snur sola mens de fleste båter ligger godt innepakket på land eller i boblehavn. Men noen er fortsatt på sjøen og nyter korte vinterdager og mørke kvelder. I dette nummer av Båtmagasinet kan du lese om turen våre to medarbeidere Knutsen og Eidstuen gjorde i en vintertom sørlandsskjærgård. Det går fint an å gjennomføre koselige båtturer på denne tiden av året også - forutsatt at man har redskap som egner seg. I vårt tilfelle en innelukket båt med effektivt varmeapparat. For sjelden er stillheten og naturopplevelsene så påtrengende som på denne tiden av året selv om måkeskrikene ikke blandes nevneverdig verken med båtmotorlyd eller frydefulle hvin fra badende unger.
På tampen av et båtår er det grunn til å se med forventning fram mot hva 2005 bringer. Økonomiekspertene har spådd fortsatt 10 års kjøpefest, noe som båtprodusenter og øvrig bransje kan glede seg over. Men også vi forbrukere kan se med positivt fortegn på spådommene. Vi vil ventelig bli enda flere på sjøen med egne farkoster. De første vaklende propellomdreininger er mer komfortable hvis vi legger litt innsats i å skaffe oss opplæring. Ikke bare med manøvrering og håndtering av redskapen, men også grunnleggende navigasjon. Det obligatoriske båtsertifikatet ser ut til å være i det blå foreløpig, så her kreves egeninnsats for egen velferd på blåmyra. Sunn fornuft og det å ta hensyn til andre er grunnleggende, og med det som utgangspunkt er man allerede kommet langt i sjømannskapet.
Nissen er grei, sa vi i unge barneår når julekvelden var over og flertallet av pakker under juletreet var av den harde sorten. I dette nummeret gir vi deg mange tips til båtrelaterte julegaver - de aller fleste er harde pakker. Sørg for at også mor får studere Båtmagasinet. Kanskje kan hun snappe opp et og annet julegavetips etter diskret antydning fra husbonden. Eller som en slektning av oss gjorde for noen år siden - kjøpte verktøysett til kona i julepresang for det syntes han husstanden trengte. Kona hadde tenkt i samme baner og kjøpt nye gardiner til gubben. Smil og glede ble det først da de byttet gaver og begge var fornøyde.
Når neste nummer av Båtmagasinet kommer i postkassen er vi inne i et jubileumsår. Båtmagasinet kom med sitt første nummer i oktober 1985, og 20-års jubileet skal vi feire sammen med våre for tiden ca. 160.000 månedlige lesere. I løpet av året vil vi også ventelig trykke eksemplar nr. 5 millioner av bladet. Se opp! Overraskelser kan komme. I tillegg til at vi stadig får nye lesere, er det også en ganske stor skare med trofaste abonnenter som faktisk har vært med oss siden aller første utgave. Det er imponerende, men også veldig gledelig. Da vi fylte 10 år trakk vi ut en av abonnentene som hadde vært med oss fra starten. Han fikk 10 nye års gratis abonnement for trofastheten. Staben i Båtmagasinet har forandret seg noe på 20 år, men målsettingen og stabiliteten i vår stoffmiks har vært ganske stabil. Ikke uten grunn har vi vært nordens største frittstående motorbåtblad i alle disse årene. Samtidig ansees vi som en av europas viktigste informasjonskilder for båtstoff. Et stort ansvar å forvalte, men en enkel bør å bære med så mange kompetente korrektiver som våre lesere representerer.
En riktig god jul til dere alle og med et varmt ønske om et solfylt og opplevelsesrikt nytt båtår fra alle oss i Båtmagasinet.