utgave nr 9 2004

Prøvekjørt: Volvo Penta QL Boat Trim

Publisert Sist oppdatert

Prøvekjørt: Nye trimplan

Bra trim

Rask respons og logisk betjening. Jo da, Volvo Pentas nye QL Boat Trim System har virkelig noe for seg. Faktum er at det er ganske revolusjonerende.

TEKST: JAN HARRY SVENDSEN

Produktutviklingen innen trimplan har vel ikke akkurat vært dynamisk i de senere årene. Ingen har våget å tenke nytt. Derfor er man fortsatt belemret med trimplan som reagerer sent, og som er unødvendig kompliserte i bruk. At båtbyggerne i tillegg ser ut til å ha en aversjon mot å bli enige om en felles standard for hvordan de kobles gjør ikke saken det grann bedre.
Derfor er det nærmest en befrielse når Volvo Penta nå lanserer sitt nye konsept.

Enkel betjening

Betjeningsorganet består av et lite bryterpanel med fire knapper. Panelet er svært logisk, og klare markeringer på knappene gjør betjeningen til en lek. Tydelige trimindikatorer gjør det dessuten enkelt å vite hvilken posisjon trimplanene befinner seg i. En annen fordel er den raske responsen. Tradisjonelle trimplan er ofte trege, og krever mye trykking før man merker noen forskjell. Det opplever man ikke med dette systemet, hvor trimforandringer skjer nesten umiddelbart når du trykker på knappen.

Interceptorer

Men det er ikke bare betjeningen som har blitt radikalt forandret sammenliknet med tradisjonelle trimplan. Hele virkemåten er forskjellig. Volvo kaller trimplanene for interceptorer. De tradisjonelle trimplanene er "kastet på båten". Interceptorene monteres på akterspeilet og består av et vertikalt blad som heves og senkes. Disse bladene skaper mer eller mindre turbulens etter hvor langt ned i vannet de stikker og forandrer således båtens trim. Man skulle kanskje tro at dette vil ha en negativ effekt på båtens toppfart, men våre målinger viste ingen hastighetsreduksjon.

I kompositt

QL Boat Trim System passer for de fleste båttyper, og skal - i følge Volvo Penta - være svært enkelt å montere. Systemet er elektrisk drevet og trekkes automatisk inn når motoren stoppes. Dette hindrer ikke bare groe, men reduserer også sjansen for at interceptorbladet skades. Interceptoren kommer i to ulike bredder, enten 300 og 450 millimeter. Alle deler som er i kontakt med vann er laget i komposittmaterialer for å forhindre korrosjon. Systemet er vedlikeholdsfritt.