utgave nr 7 2

Minitest: YAM 265S

Publisert Sist oppdatert

Minitest: YAM 265S

Lettvekter!

Lettbåtbegrepet favner vidt. Den norske gjennomsnittsturbåten måler trolig mellom 25 og 30 fot. Da er du antakelig best tjent med en lett jolle. Vi har sett nærmere på en lettvekter – både båt og motor.

Tekst og foto: Ingvar Johnsen

Når det gjelder oppblåsbare båter som ikke skal henge i daviter, går det en grense ved rundt 2,60 meters lange båter med ca. fire hk påhengere. Skal du opp ett eller flere nummer i størrelse, blir dessverre alt mye større, tyngre og langt vanskeligere å sjaue med. Med en lettbåt som Yam 265, som bare veier 46 kg, får du følgende: En båt som er grei å slepe enten med lang eller kort trosse. Den er lett nok til at det går an å løfte den opp på dekk eller tjore den på tvers helt akterut. Med en fire hk som vi har testet her, får du en motor som lar seg løfte og bære uten problemer og en motor som ikke er håpløs å stue bort eller henge på en brakett på akterspeilet. Motoren er dessuten sterk nok til at båten planer og er samtidig så "drektig" forut at ikke hver lille bølgeskvulp spruter inn i båten.

Velbygget

Leverandørene av oppblåsbare joller har de siste årene fått konkurranse fra motorleverandørene. De har startet egen båtimport, i første rekke for å få solgt flere motorer. Derfor ser vi også stadig flere "ekteskap" mellom motor - og båtprodusenter. De første årene var det så som så med kvaliteten på de oppblåsbare båtene som kom fra Korea og Kina. Nå er både "konfeksjonen" og kvaliteten blitt svært bra. Konstruksjonen er, med små detaljforskjeller, den samme på de aller fleste båtene på markedet. Kvaliteten på duken er vanskelig å vurdere før etter noen år, men det er ingen grunn til å tro at hverken Yamaha eller Mercury ønsker å ødelegge sine motorers gode rykte ved å levere dårlige oppblåsbare båter.
Du forlenger livet til en oppblåsbar båt ved å behandle den pent og etter leverandørens anvisninger. Renslighet og påpasselighet i forhold til skarpe gjenstander som ruskjell og skjellrester i fjæra, er viktig. Det samme gjelder sand og skarpe steiner som blir liggende mellom dørk og bunn.
Ventilene er ofte er svakt punkt. På denne båten er det en meget smart italiensk ventil, som går i ett med pongtongene når de ikke er i bruk. Man slipper dermed blå flekker på romper og lår.

Egenskaper

YAM 265 S har oppblåsbar tre kammers pongtong, fast finerdørk i tre deler og oppblåsbar kjøl, samt tofte som er plassert riktig i forhold til bruk av årene.
Med Yamahas fire hk er båten grei å få i plan. Vel å merke måtte vi tilte inn et hakk med en person på 100 kg til rors, mens på hakket lengre ut klarte båten rundt 13 knop med en person på under 80 kg. Dette vil i praksis si at det er mulig å få båten i plan med en voksen person og et barn.
Det å få en liten oppblåsbar båt i plan, kan ofte være en vrien jobb med utfordrende gymnastiske øvelser både for personen(e) i båten samtidig som det skal holdes kontroll med motoren . Med Yamahas fire - hester er det bare å flytte seg litt forover i båten og gi full gass, så er den i plan etter noen sekunder. I plan er båten retningsstabil og uten nykker selv om vektfordelingen ombord forandres. Årets modell er modifisert i baugpartiet, noe som gjør båten tørrere.
En viktig og bra egenskap er at båten ikke tar inn vann over akterspeilet selv om du trekker av gassen fra full fart til full stopp – selv med en voksen person til rors.
Det eneste negative med båten, oppdaget vi da vi tok årene fatt. Det har tydeligvis ikke konstruktørene gjort, for da jeg skulle ro, buttet årene i et av gummibeslagene som holder trossa som går rundt båten, dumt!

Motoren

Yamahas fire – hester har innebygget bensintank som er praktisk med det lave forbruket disse motorene har. Den kan også koples til ekstern tank. Vi anbefaler heller ha en fem liters ekstra reservetank ombord. En påhengertank tar mye plass der du trenger den mest, nemlig akterut. Hvis du absolutt skal ha en ekstra tank (12 liter), så lag deg et opplegg der du kan feste den forut i baugen for å få den unna vei.
Den en – sylindrete to – takteren på med et sylindervolum på 103 kubikkcentimeter er en liten kraftpakke som starter lett med en startsnor som er lett å dra – selv for minstemann eller en person med redusert armstyrke. (Husk at båten gjør over 10 knop selv med en fire – hester, og at man derfor må være 16 år for å kjøre båten alene). Kortslutningsbryter (dødmannsknapp) er standardutstyr. Motoren har fullt gearskift og er et sympatisk bekjentskap. Opplysninger om båt og motor får du hos nærmeste Yamaha – forhandler, som sikkert gir deg en bra pris hvis du kjøper både båt og motor.

Data båt

Data motor

Lengde:2,65 m
Bredde:1,51 m
Maks antall personer:3
Maks motorstørrelse6 hk.
Antall luftkamre:3 (pluss kjøl)
Vekt:46 kg
Maks last:400 kg
Diameter pongtong:41 cm
Pris:kr 9.348,-
Sylindervolum:103 ccm
Ytelse:4 hk
Turtallsområde.4500 – 5000 omdr. min.
Drivstofftank:2,8 l (separat tank på 12 liter er ekstrautstyr)
Blandingsforhold:1 prosent totakts – olje
Tenningssystem:CD/Elektronisk
Lysspole:12V/6oW (ekstrautstyr)
Pris:kr 6.232,-