utgave nr 7 2011

Praktisk: Nano for liten, Nano for stor

Vi får stadig nye trylleord å forholde oss til. Noen forandrer livet vårt. ”Nano”, for eksempel. De ørsmå partiklene vil endre mye til det bedre i fremtiden. Blant annet båtlivet.

Publisert Sist oppdatert

Av Jon Winge

Nanon er gresk og betyr dverg, men en dverg blir til en ufattelig kjempe i forhold til partikler som måles i nm – altså nanometer. 1 nm er det samme som én milliarddels meter, eller én milliondels millimeter, skrevet 10−9 m i matematikken. Den er så stor som en fotball i forhold til jordkloden, og punktumet etter denne setningen er en halv million nanometer stort.
Og hva skal vi med det? Jo, når partikler blir så små, endrer stoffene seg. Noen får superegenskaper. Aluminium ”kappet opp” til 20-30 nm-området vil eksplodere og kan bli brukt i rakettbrennstoff. Nanorør av karbon er 100 ganger sterkere enn stål og har 1/6 av vekten. Epoksy blir 30 ganger sterkere når det tilsettes nanokuber av karbon, bare for å nevne et par eksempler. Vi kan altså vente oss sterkere og lettere materialer i fremtiden, og den er ikke så veldig langt unna. Og en masse annet ”snadder”.

Formerer og skaper sjikt

I båtpussen trenger nanopartiklene inn mellom de mye større molekylene til grunnmaterialet, for eksempel gelcoaten, og ”formerer” seg med dem. De er så små at de elektromagnetiske molekylkreftene overvinner de andre kreftene som ellers virker på molekyler. De forbinder seg derfor veldig sterkt til grunnmaterialet og til hverandre. De partiklene som legger seg utenpå, forvandler alt til et tilnærmet ugjennomtrengelig sjikt. En fabelaktig verden.

Miljøvennlige

Som alle moderne, kombinerte båtrense- og poleringsmidler er nanoproduktene tilsatt et rensemiddel. I bruk merker vi ingen forskjell. Vi smører utover og bearbeider med fille eller maskin til alt er rent og glatt – og lar det tørke og pusser av som før. Så er gelcoaten blank og sterk, og de falmete flatene har fått fargen og glansen tilbake. Ikke til å tro? Se på bildet med den koksgrå randen til en godt voksen Scand 29 og bli like overbevist som eieren.

Nano er ikke alltid nano

Begrepet er kun en matematisk størrelsesorden og ikke ”varemerke-beskyttet”. Derfor er det mye som kalles ”nano” for tiden. Så vidt jeg har kunnet finne ut av, har vi kun to ”ekte” nanoprodukter for gelcoat på markedet. Det er TCnano og Holmekol. Turtle har en rekke produkter som kalles nano, men det diskuteres i bransjen om det er ”ekte” nanoprodukter. Begrepet er nemlig mangslungent. (De er i alle fall gode, de også). Er det flere ”der ute” så la oss få høre om dem.
Selv har jeg testet Holmenkol Sport Polish + Clean i et helt år. Resultatet er overbevisende. Båten ble bare spylt før vinteropplaget, men selv nå, i mars 2011, er skutesiden så blank som om den var nypolert, med unntak av render av forurenset nedbør og litt beket olje langs vannlinjen. De forsvinner imidlertid med vask.

Båtpuss en gang for alle?

Nei, det anbefales at man går over båten én gang i året, men da blir jobben bare lettere og sjiktet bedre og bedre. Jeg har imidlertid latt det stå igjen et par felter som jeg har behandlet med min gamle favoritt, Hempels High Gloss Wax med ptfe (”Teflon”), og jommen er de fine, de også. Det blir stående igjen et par felter til sammenligning, så får vi se.
Men dyrt, det er det. Holmenkol Sport Polish koster kr 363 for en kvart liter, og du trenger to til en ordentlig turbåt. TCnano Gelcoat koster kr 199 i samme størrelse. Den har jeg ikke testet, men tror knapt at det er vesentlige forskjeller.

 

Powered by Labrador CMS