utgave nr 12 2

Enkelt å lage en moring

Publisert Sist oppdatert

Enkelt å lage en moring

Tekst: Ingvar Johnsen
Både private båteiere og båtforeninger har behov for moringer. Det har ofte vært vanlig å slippe ned en traktormotor, lastebilmotor og sågar hele traktoren. Ingen av disse variantene er særskilt miljøvennlige. Da er det langt bedre med betong og andre enkle midler og gjøre jobben slik du ser på disse bildene. Her er det brukt naturbetong i en forskaling av ca. en halv meters lange stumper runde ventilasjonsrør med ca. en meter i diameter – noe du ofte kan finne til overs på byggeplasser eller hos ventilasjonsfirmaer. Men selve forskalingen er lett match. Her kan du bruke hva som helst. Et avkappet oljefat, en stor plastbutt eller liknende.
Til de store moringene lager du et eller to tauløp i moringen ved å legge ned fleksible plast dreneringsrør slik at fortøyningstauet kan tres gjennom. Det beste av alt: Når dette blir slitt, kan det skiftes.
Men det hender også at det kan bli behov for lettere moringer. Da kan du bruke en vanlig plastbøtte å støpe i. Som festetau støper du bare ned en stump med en solid knute på, så kan du spleise, eller knyte på tau/kjetting når moringen skal på plass. Hvis du ikke gidder å blande betongen selv, så ring til en som kjører betongbil. Han tar ofte ikke mange kronene for å tømme ”bunnfallet” i betongbeholderen i et par moringer.