utgave nr 4 2003

Kysten Rundt

Publisert Sist oppdatert

Det gladaste båtnamnet

"Ved bryggja i Bergen dar ligge da ein båt, so fine", heiter det i den innleiande strofa i songen om gamledampen "Oster". Strofa er evig aktuell, det ligg alltid eit rikt utval båtar ved kai i den vestlandske hovudstad. Denne er av dei minste me såg på vår vandring ein kald vasstrist dag i januar. Men når det gjeld namnevalet, er "Hipp Hurra" garantert det gladaste me nokon gong har lese på ei skuteside. Dette er jo orda me nordmenn ropar ut når me har det som best. Difor eit hipp hurra for "Hipp Hurra".

Helt på jordet

Merkelig skilting ved et jorde på en mark i Øygarden utenfor Bergen langt fra sjøen. Her må det være snakk om amfibiekjøretøy.

Apropos husbåt!

I januarutgaven viste vi dette bildet av en skøyte som representant for de mange langsiktige og omfattende restaureringsprosjekter nevenyttige slitere jobber med kysten rundt. Det vi ikke visste var at nettopp denne skøyta i dag er aldeles vakkert pusset opp og innredet til en meget hyggelig bobåt.
Bildet fra salongen viser litt av stemningen om bord i dene båten som har skiftet eiere et par ganger, og som er langt mer enn et skrog som har en fremtid som husbåt og feriefarkost. Den er i aller høyeste grad en representant for de vellykkede ombygninger og restaureringer som flittige folk har fullført med glans.

Nye sjøvettregler

Sjøfartsdirektoratet har i samarbeid med sjøvettutvalgene og Sakkyndig råd for fritidsfartøyer utarbeidet nye sjøvettregler. De er enkle og lettfattelige og setter fokus på viktige temaer for båtfolket.

Sjøvettregel 5

Bruk redningsvest eller flyteplagg
Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle ombord.

Venter på varmere vær

Pusen her har i mangel av et varmt bilpanser funnet seg en jollebunn å slikke sol på. Et vårtegn som varmer i sjela, for pus er ikke alene om å vente på varmere tider.

Noen som føler seg fristet?

Er det noen som vil hoppe herfra, vet de hva straffen blir….

Se opp for laser!

Allerede i sommer kan politiet komme til å ta i bruk lasermålinger for å ta fartssynderne til sjøs. Hittil har de kun kontrollert farten vår gjennom visuelle observasjoner. Det er utvalget som har sett på forenkling av hastighetsreglene på sjøen (se Eivind Ambles artikkel om temaet på side 64 i dette nummer.) som foreslår mer intensiverte fartskontroller.
– Det betyr en kraftig forbedring i mulighetene til å håndheve reglene og dermed kan vi ta dem som driver uvettig og farlig kjøring, sier politiinspektør Magnus Andreassen til Fædrelandsvennen og viser til Sverige hvor laserpistol lenge har vært brukt av sjøpolitiet. Så sett deg inn i de nye reglene pass på farten når vi skal utpå om ikke så lenge.