utgave nr 11 1996

DuoProp påhenger

Publisert Sist oppdatert

DuoProp


påhenger

Nå kommer Yamaha med en 150-hester med dobbelt propell. Motoren er spesielt beregnet på såkalte "bass-boats", utrolig populære båter i USA som brukes til sportsfiske på ferskvann der man starter på linje fra en startplass. Når startskuddet går, er det om å gjøre å ha en rask båt; førstemann til de beste fiskeplassene har nemlig sjansen til å få mest fisk, og i disse konkurransene snakker man om virkelig store premiebeløp til vinnerne.
Disse båtene er lave og flate, så den nye motoren er derfor beregnet på 20 tommers akterspeilhøyde, noe som ekskluderer den fra de fleste "vanlige" båter. I tillegg til kontraroterende propeller, har den nye motoren noe slankere gearhus - ikke dårlig når man vet hvor mange deler som sviver rundt inni der.
Amerikanske "Boating" har testet Pro VMAX, som motoren heter, mot en vanlig ProV 150, og fartsmessig klarte duopropen 59,8 miles pr time og 66,2 miles pr. time på henholdsvis 5500 og 6000 omdreininger pr. minutt. Motoren med singel propell måtte nøye seg med 51,3 og 60,4 miles pr. time på de samme omdreiningstallene.