utgave nr 4 2

Trondheimspar på GYNGENDE GRUNN

Publisert Sist oppdatert

Trondheimspar på GYNGENDE GRUNN

Bor i båten hele året!

Båtinteressen er sterk hos begge to, og nylig realiserte de det de har drømt om hele livet: De sa opp leiligheten de leide og flyttet inn i båten - for godt! - Vi har drømt om dette hele livet! Endelig tok vi mot til oss. Nå slipper vi plenklipping og har verdens største tomt, sier Oddmund og Torill i Trondheim.

Tekst og foto: REPTRO

Oddmund Sørgård (34) er fra Linesøya i Åfjord kommune på Fosenhalvøya utenfor Trondheim og hjobber som selger. Hans samboer Torill Olsøy (26) er fra Rissa på Fosen er fysioterapeut. Tidligere delte de en koselig leilighet i et rolig og bra strøk knapt fire kilometer fra Trondheim sentrum.
-Vi jobber mye begge to og var nesten aldri hjemme. Lenge så vi etter en større leilighet og hus, men vi fant ut at det ble altfor dyrt! Derfor bestemte vi oss for å realisere drømmen om å bo i båt hele året!
- Jeg reiste til Sandefjord, kjøpte en 48 fots Colin Archer fra 1978 for 850.000 kroner og seilte ”Bonanza” opp til Trøndelag. Hun er motorisert med en 140 hk Mitsubishi pluss en hjelpemotor på 40 hk med 15 Kw generator. I vinter flyttet vi inn i båten, der vi nå vil bo så lenge vi orker, sier Oddmund.
-Får dere plass til alle eiendeler i en slik båt?

Gravid på gyngende grunn

- Vi har ikke så mye, mer enn vi trenger. Nå flytter vi ut ting fra båten som er overflødige. Det er pynteting, klær og liknende som vi egentlig ikke har bruk for. Egentlig har man mer "rak og rot" enn nødvendig. Møblene har vi gitt bort til slekt og venner, eller plassert dem der til vi eventuelt blir lei av båtlivet. Dessuten kan vi nå flytte hvor vi vil i Trøndelag. Vi så på boliger som kostet rundt en million kroner, men nå har vi hus og båt i ett. Vi føler at vi har gjort et godt valg og fått i pose og sekk, sier Torill.
- Vi har lenge drømt om å bo i båt begge to, og er glad for at vi realiserte drømmen. Midt i august kommer en ny liten skipper til verden. Torill ble gravid om bord, og det er litt spesielt å bli foreldre i båt. Vi gleder oss og satser på å oppdra den nyfødte om bord, sier en stolt far. Termin er 12. august - midt i seilsesongen.
- Jeg gleder meg til å få en lillebror eller lillesøster, sier Oddmunds sønn, Jørgen, som er fem og et halvt år, og stortrives. - Alle i barnehagen er misunnelige. De vil være med meg hjem, men vi har ikke plass til alle barna her, sier Jørgen, som var bare tre uker gammel da han var i båt for første gang.
- Jørgen sover som en stein her ombord, også i uvær, og han har ennå aldri blitt det minste sjøsjuk, sier pappa.

Verdens største tomt...

- Nå har vi verdens største tomt, kan ta med oss "hjemmet" og seile turer langs den flotte trøndelagskysten hver helg og når det er fine sommerkvelder. Dessuten slipper vi dyre kommunale avgifter, av alle slag, som vei- vann- og kloakkavgift. Nå betaler vi bare havneavgift på ca 500 kroner i måneden, sier Oddmund, som har en fortid som kamskjelldykker og sjømann, og i dag elsker båtlivet og friheten det gir. Nå har de tre bodd her siden nyttårsaften, og har funnet ut at de har mer enn nok plass.
- Er det ikke kaldt å bo i båten hele vinteren?
- Nei, ikke i det hele tatt. Men det har vært ekstremt værhardt og enkelte netter har vi sovet bare 1-2 timer. Det har blafret mye i presenningen, sier Oddmund, som altså har satt opp presenning for å kunne pusse opp på dekk.
- Hvordan takler familie og venner at dere nå bor i båt?
-Mor mi fikk nesten sjokk. Jeg kommer fra en innlandsbygd, og det at hennes datter skulle bo i en båt, var en svært stor omstilling for henne. Hun syntes det var et tullete påfunn, men nå har hun vendt seg til det. Får nok sikkert besøk av henne også i båten etterhvert, sier Torill, som tok med seg gitaren, skjellettet og annet fysioterapiutstyr og flyttet inn til en gyngende tilværelse på svært få kvadratmeter.

Følg lysten!

- Folk må bli flinkere til å følge lysten og realisere sine drømmer, sier Oddmund. Svært mange snakker mye om at de har lyst til både det ene og det andre, men får seg aldri til å gjøre det!
- Det var nå vi vil dette, og da er det viktig å gjøre det. Om fem år har vi kanskje ikke sjansen til å bo i båt og da ville vi trolig angret på at vi ikke gjorde det mens vi kunne, sier de.
- Vi har sentralvarmeanlegg og kan dessuten koble til mer strøm fra havna ved behov. Vi har også to bad og badekar, så vi skal ikke lide. Dessuten har vi verdens største vannseng. Det verste for meg som gravid er at jeg har reagert på diesellukta. Ellers har det gått veldig bra. Det er faktisk bedre å bo her enn antatt. Vi slipper blant annet snømåking og har fire meter å gå fra "hjemmet" til bilen.
Fysioterapeuten elsker å bli vugget i søvn av Trondheimsfjorden hver kveld, og drømmer om tur til Karibien etterhvert, med hus, båt og hytte i ett.
- Det er en fordel å flytte inn nå på vinteren. Da blir våren en gave, avslutter båt-samboer-paret fra Trondheim og legger til en appell til alle ivrige båtfolk:
- Ikke nøl! Realiser drømmen. Det er lettere enn du tror...