utgave nr 9 1999

Opplag: Lufting, lufting, lufting

Publisert Sist oppdatert

Lufting, lufting, lufting

Vi kan ikke understreke nøye nok hvor viktig det er med lufting. Skal du ha båten på land, eller i boblehavn er det ingen god idè å la båten overvintre med kalesjen på. Selv om båter i boblehavn får naturlig tørkehjelp fordi det blir luftsirkulasjon som følge av temperaturforskjellen på vann og luft, blir kalesjen fort for tett. Det er ikke uten grunn at "jordslagfjernemidler" er blitt så etterspurt. Fukt, mugg og jordslag er klare meldinger om at ventilasjonen har vært for dårlig. Vær derfor føre var.
Selv med presenning er det om å gjøre å være på vakt. Ikke snurp den helt igjen, men la det være gjennomlufting. Men selv dette er ikke nok: Inne i båten må du også sørge for at luften kan sirkulere så godt det lar seg gjøre. La ventiler, luker, dører, skapdører, skuffer, kjølebokser og skap stå åpne. Dørkluker bør også stå åpne med en liten sprekk. Alt hjelper.
Hvis du ikke har plass til å lagre båtputer tørt hjemme, så løft dem opp mot skott eller lignende. Eller kapp til noen klosser og legg putene oppå disse slik at de får luft rundt hele seg. Sjekk nøye at skumgummien inni er tørr. Dette er spesielt viktig for uteputene. Er skumgummien våt, må du ta den ut og tørke den skikkelig i hus. Samtidig får du sjekket om glidelåsene er i orden. De har en lei tendens til å korrodere. Har dette skjedd, kan du prøve følgende råd som er hentet fra "Båtplassen" på våre Internettsider: Spray litt CRC eller lignende (verktøykasse på boks) opp i en kopp og smør forsiktig på glidelåsene med en pensel. Vent til det har virket en stund og prøv å lirke opp glidelåsen. Sitter den for godt, er det bedre å kontakte en "putemaker" på høsten enn på våren. Da er både prisene og i hvert fall leveringstiden bedre enn ved sesongstart.