Nr 9. 2012

Musikk i plotteren - Lyd som tåler vann

Med en iPhone eller iPod og noen av markedets nyeste kartplottere kan man styre musikken direkte fra plotteren. Vi har testet en Fusion dockingstasjon i kombinasjon med en Simrad-plotter.

Publisert Sist oppdatert

 

TEKST OG FOTO: LARS H. LINDÉN

De fleste nye kartplottere kan kobles til nyere bensin- og dieselmotorer via nettverket NMEA 2000. Motordata og drivstofforbruk kan presenteres på skjermen, noe som blant annet gjør det mulig å samle mye informasjon i ett instrument. Det er plassbesparende og enklere å installere. Musikk og radio via plotteren er det siste nye, og en av de store produsentene av stereoanlegg for båt er Fusion som har vanntette produkter i henhold til IP5-standarden. Systemet består av en liten dockingstasjon som plassere ved for eksempel førerplassen. Her setter man inn en iPod eller iPhone og betjene den via plotteren. Dockingenheten kobles til en forsterker som i sin tur kobles til kartplotteren via en NMEA 2000-kabel. Forsterkeren monteres tørt og beskyttet inne i båten og har utganger for høytalere, subwoofer, FM-antenne mm.

Favorittkanaler

Via plotterskjermen kan man stille inn radiokanaler, bass og diskant, balanse mellom høytalerne osv. Og eksakt som i en bilradio kan man forhåndsinnstille en mengde kanaler. For å få best mulig radiosignaler, må en montere en FM/AM-antenne høyst mulig på båten. Fusions dockinstasjoner er kompatible med iPod, iPhone, MP3, RDS og VHF. En rekke adaptere er tilgjengelig slik at alle modeller av for eksempel iPhone passer inn i dockingen. Vanntette høytalere for montering på dekk finnes i en rekke størrelser og med varierende effekt. De bør som et minimum ha IP-klasse 65.

Flere merker

Musikksystemet kan per i dag kobles til plottere fra Lowrance, Raymarine og Simrad. Dette er ganske sikkert bare begynnelsen siden utviklingen av plottere dreier mer og mer mot en integrering av en mengde funksjoner. Systemet som vi har testet, koster rundt 6.000 kroner eksklusiv høytalere. Radiodelen starter opp med den sist innstilte kanalen allerede når plotteren skrus på. Musikken laster du ned via PC og iTunes, eller via Spotify når man er ute på sjøen.

Du finner en liste over norske forhandlere på www.fusionelectronics.com