Nr 9. 2012

Jakten på båtlivet

I skrivende stund har vår nye reportasjebåt logget over 2.000 nautiske mil siden 24. juni. Vi har jaktet på det gode båtlivet mellom Ålesund og Strømstad – til nytte og glede for våre lesere gjennom hele vinteren. Her er noen smakebiter fra vårt reportasjetokt sommeren 2012.

Publisert Sist oppdatert

TEKST: ATLE KNUTSEN FOTO: LARS KRISTIAN LARSEN OG ATLE KNUTSEN

 

 

Stille kveld i juni

RYFYLKE: I Ryfylkebassenget tar de godt vare på båtfolket. Tilbudet av alt fra naturhavner til populære marinaer er stort. Vi har besøkt blant annet fantastiske Skartveit, idylliske Jelsa, spektakulære Økstrafjorden, trivelige Ølesund og populære Nedstrand. Fyldige reportasjer vil komme i løpet av høsten og våren.

 

En gjemt perle

ØKSTRAFJORDEN: Dypt inne i fjorden får du trolske Theodor Kittilsen-fornemmelser. Lenger ut har Ryfylke Fritidsråd tilrettelagt Skadholmen og Bergaholmen med broer mellom holmene. Store jettegryter, trange sund og vakker vegetasjon gjør Skadholmen til en gjemt perle blant naturhavner.

 

Sommerens komler

ØLESUND: Vi er aldri i Ryfylke uten å få et skikkelig komlemåltid. Jakten på sommerens komler endte på Ølesund landhandel på Randøy, et steinkast over fjorden fra Hjelmeland. Krambulemmen i andre etasje er en genuin og trivelig liten kafé som serverer utmerkede komler på torsdag – til en oppsiktsvekkende hyggelig pris.

 

I ly for vinden

KORSHAVN, FLOSTA: Vinden har vært tilbake på Sørlandet i sommer, og jakten på lune viker har pågått i takt med vindens skiftende retning. Korshavn på Flosta i Aust-Agder er et sikkert tilfluktssted på alle vindretninger. Med langgrunn sandbunn innerst i vågen er det dessuten prima plass for hele familien.

 

Stille på Stadt

STADT: Båtmagasinet-båten har rundet Stadt tre ganger i år, og de to siste gikk unna på silkeføre. Da er det lite som kan måle seg med det mektige Stadlandet som ligger som et knyttneveslag ut i havet, grønn om knokene og hvit av sand mellom fingrene. Om været tillater det, og man vet hva man gjør, kan man ankre både i Hoddevik og Ervika og oppleve en natur som leder tankene på Stillehavet. Vi tok turen innom vikene, og besøkte kapellet i Ervika og surfeparadiset i Hoddevika. Det bør gjøres, i alle fall en gang i et båtliv.

 

Sunnmøre rundt

FLATØY: Båtparadiset Sunnmøre, med alt fra hav til dype fjorder, skjærgård til fuglefjell, ble tråklet vidt og bredt i juni. Og hvert eneste år finner vi nye historier, nytt sunnmørsk initiativ og gjestfrihet. Alnes fyr ligger idyllisk til med utsikt over storhavet – og knallgod fyrkake i kaféen.

 

Mektig møte

SKATESTRAUMEN: Hornelen, som med sine 860 meter over havet, er den høyeste sjøklippen i Nord-Europa, på Bremanglerlandet er alltid spektakulær å runde. I sommerens lengste natt passerte vi Hornelen sammen med supplybåten ”Havila Mars” – et mektig møte med så vel natur som teknologi i trange Skatestraumen sør for Måløy.

 

Natt ved fyret

HOMBORSUND FYR: Mens lyskjeglen sveipet over en juliblå nattehimmel, lå vi fortøyd i holmene sør for Homborsund fyr. Essensen av båtlivet, kort oppsummert.

 

Morgen ved Maløya

GRIMSTAD: Dugg på dekk, lukten av kaffe, lyden av villsau på stranden, ferske rundstykker fra baker Bergshaven – og synet av en kajakpadler og ei plastsnekke som sklir over det blanke vannspeilet.

 

Venter på solen

VARØYA, RISØR: Vi tørstet etter temperaturer over 20 og blikkstille hele sommeren. Dag om annen ble det fint, men sjelden varte det dager i strekk. Så vi stimlet sammen i naturhavner og fant le, og der ble det ofte varmt mellom svabergene – som her på Varøya øst for Risør.

 

Vi rægår ud og krabber hjem

Haugestranda, Farsund: Å lyse etter krabber er moro for hele familien. Årets fangst på Sørlandet var bedre enn i fjor og forfjord i følge flere ivrige krabbefiskere vi snakket med. Krabbene var også fulle av mat. Her forsyner Bård Olsen (t.v) og Ole Fredrik Danielsen seg fra skjærgårdens matfat.

 

Snek(ket) seg i mål

Havnebassenget, Farsund: Det gikk ikke så fort, men det var likevel stor stas for både publikum og deltakere da årets snekkerace gikk av stabelen i havnebassenget i Farsund. Båtene konkurrerte i bensin- og dieselklasse, forruten å kjempe om tittelen "fineste snekke".

 

 

Powered by Labrador CMS