Nr 7. 2012

Tores Tips - Merking under dørken

Små lapper strategisk plassert på alle slanger og skroggjennomføringer gjør nytten sin.

Publisert Sist oppdatert

Kanskje er du blant dem som i detalj vet alt om alt i båten din? Bare ved å ta en titt under dørken kan du peke på alle slanger og alle skroggjennomføringer og fortelle hva det er.  

Men kanskje du en dag skal låne bort båten til sønn eller datter eller en tysk fisker for den saks skyld. Det er ikke sikkert de har den samme kunnskapen som deg.

Jeg har valgt å merke alle vitale slanger, deler og skroggjennomføringer i båten min. Det er greit å vite at den ventilen for eksempel kommer fra septik eller drivstofftank eller at sjøvannsinntaket kommer akkurat der.

Alt kan skje

Alt kan skje i en båt, og i en kritisk situasjon er det ofte kunnskapen som er avgjørende for hva du skal foreta deg.

Merkingen gjør du enkelt med en Dymo eller vannfast tusj. Laminér arket og lim det fast på et synlig sted i nærheten, eller fest den i en tråd på for eksempel skroggjennomføringen.

 

”Intern opplæring”

Da vi forleden hadde litt opplæring til ”nye” sjøfolk i familien, det vil si neste generasjon, tok jeg den lille jobben med å feste en liten tapebit på alle skroggjennomføringer på utsiden av skroget. Så var det bare å lære seg hva hvert eneste ”hull” var. Og når den kunnskapen festet seg litt, hadde de håpefulle en viss følelse av hva de så på innsiden av skroget.

Merking er viktig

   Merking er viktig, ikke bare til skroggjennomføringer og slanger, ikke minst brannslukningsutstyr og gass. Du kan egentlig ikke få merket godt nok, så det er bare å sette i gang. Jobben er enkel og billig. Nytten er stor.

   Og det har i aller høyeste grad med trygghet og sikkerhet å gjøre.

Powered by Labrador CMS