Nr 7. 2012

TEST: Waeco CombiPower kombinert inverter og lader: Litt av en kraftpakke

Waeco har kommet med en kraftpakke hvor lader og inverter er bygget sammen. Har du 230 volt i båten kan CombiPower dekke alle dine strømbehov.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

Har du en 20 foter du bruker i helgene, så er dette ikke noe for deg. Om du derimot har en litt større bobåt du jevnlig bruker på turer, så kan Waeco CombiPower være en god løsning. For det er adskillig mer enn en batterilader og en inverter som er bygget sammen. Den byr på finurlige muligheter for ”samarbeid” mellom 12 volts og 230 volts anlegget. Og den gir deg gode muligheter for å benytte 230 volts utstyr enten du er tilkoblet landstrøm eller ikke. CombiPower kommer både for 12 volt og for 24 volt. Vi har sett nærmere på 12 volt utgaven som er den mest aktuelle.

Mye for pengene

CombiPower er designmessig en lekkerbisk, som det nesten er for galt å gjemme bort i båtens indre. Det er et ganske stort apparat, med vekt på 14 kg og mål på 490 x 145 x 285 millimeter. Umiddelbart kan en utsalgspris på cirka 17.000 kroner virke høy. Men dette er potente saker. Laderen (for batteribanken) er på hele 100 ampere og sinusinverteren på 2000 watt (3000 watt kort tid). Med i prisen er også en avansert fjernkontroll og temperaturføler for batteriet. De færreste av oss har normalt brukt for en 100A lader, og det finnes rimeligere sinusinvertere på markedet. Mange av oss har dessuten lader eller inverter fra før. Om du derimot skal oppgradere båtens anlegg, er dette en løsning vi absolutt ville tatt med i betraktning.

I praktisk bruk

CombiPower har én utgang som går direkte på 230 volt og én utgang som går via inverter. Direkteutgangen gir bare strøm når landstrøm er tilkoblet. Når du ligger for landstrøm kan direktekoblingen forsyne for eksempel en fastmontert elektrisk varmeovn eller komfyr.   Utgang fra inverter kan for eksempel gå til stikkontakter som brukes til kaffemaskin, datamaskin eller andre 230 volt apparater. Når du ligger for landstrøm lader batteriene, samtidig som du kan bruke 230 volt apparater. Skulle belastningen ved bruk av 230 volt apparater en stund bli høyt, for eksempel om du koker kaffe, vil ladingen midlertidig opphøre. Når forbruket synker kobles laderen på ny inn igjen. Når du er på sjøen, og ikke er tilkoblet landstrøm, leverer omformeren strøm til 230 volt apparater via inverteren. Dog ikke til dem som er tilkoblet direkteutgangen. Om anlegget på land leverer begrenset med strøm, for eksempel 10A, kan apparatet ”hjelpe til” med å levere mer strøm. Om du ligger ved landstrøm og 230 volt anlegget faller ut en periode (avbrutt strømforsyning), vil 230 volt apparatet fortsatt kunne brukes ved at strøm hentes fra batteriet. Under installasjon konfigureres hvor lenge vekselretteren skal være i drift etter nettutfall. På den måten hindrer man at batteribanken blir utladet.

Ladefunksjon

Dette er en 6-trinns lader som kan lade opp til 100A. Hver 14. dag kobles denne batteriladeren tilbake til fase 2 for å friske opp batteriet. På den måten forhindrer man eventuelle tretthetstegn som sulfatisering. Ladestrøm kan justeres fra 30 til 100A. Dette vil bero litt på batteribanken din. Displayet på fjernkontrollen viser til enhver tid ladefasene med symboler. Siden det følger med temperatursensor vil laderen ta hensyn til temperatur ved batteriet under lading, og displayet viser også temperaturen. Det er egen utgang til startbatteri. Denne utgangen lader 5A i tre trinn. Inverteren vil aldri hente strøm fra startbatteriet. Laderen kan brukes på alle aktuelle batterityper; ”vanlige” syrebatterier (FV), AGM-batterier og Gel-batterier. Type batteri stilles inn ved hjelp av små DIP-brytere bak et deksel.

Installasjon

Skal du installere CombiPower i båten innebærer det at det må gjøres noe arbeid på 230 volt anlegget. Ha i tankene at du faktisk ikke har lov til å gjøre elektrikerarbeid på fast anlegg uten å være fagutdannet. Og med mindre du benytter ”plug and play”-systemer, så er installasjon i båt å regne som fast anlegg.  En løsning kan være å trekke kabler selv og få en elektriker til å foreta koblingene.

Når det gjelder tilkobling til batteri, så er det viktig at du bruker stort nok tverrsnitt på ledninger mellom apparat og batteribank. Når apparatet brukes som inverter kan det gå mye strøm gjennom ledningene. Det følger med solide kabelsko, men siden de færreste har kabelskotang for slike dimensjoner kan være like greit å kjøpe ledninger med ferdigpressede kabelsko i begge ender. Du får dem for eksempel på Biltema. Eventuelt kan du få en elektriker til å lage ledningene.

DIP-bryterne sitter bak dekselet. Vi liker godt at det er fastmonterte strekkavlastere ved tilkoblingene for 230 volt, både på grunn av sikkerhet og for at installasjonen blir ryddigere. Når det gjelder fjernkontrollen kobles den enkelt ved hjelp av ”telefonkontakter”. Temperatursensoren kobles på samme måte til apparatet.

Konklusjon

Vi lot oss begeistre av Waeco CombiPower, både på grunn av de innovative løsningene og det gode designet. Det fremstår som et gjennomtenkt og gjennomarbeidet produkt. Prismessig er det en ganske stor investering, men man får mye igjen for pengene. Har man en båt på mellom 30 og 45 fot og har en del utstyr og apparater som går på 230 volt synes vi denne er helt ypperlig. Skal du oppgradere båtens anlegg eller skaffe deg ny båt av noe størrelse er det absolutt et anbefalt produkt. Vi har ikke  prøvd apparatet over tid, og heller ikke ”stresset” det med krevende bruk. For å få full glede forutsetter det at du har en relativt stor og ”frisk” batteribank. Det er foreløpig ikke hyllevare i de fleste butikker, men må vanligvis bestilles via importør.

Mer informasjon: www.waeco.no

 

Mange muligheter

-Som automatisk lader med 6-trinns ladekarakteristikk. Egen utgang for startbatteri (5A)-

-Som sinus vekselretter: Apparatet leverer en ren 230 volt utgangsspenning, maks 2000 watt. Kan belastes maks 3000 watt over kort tid.

-Power-Sharing: Apparatet forsyner tilkoblede forbruk med 230 volt, og lader samtidig opp batteribank og startbatteri.

-Generatorfunksjon (nettspenningsfunksjon): Apparatet støtter en 230 volt nettspenning ved hjelp av energi fra batteribank ved at energien i batteriene blir lagt til 230 volt energien (felles energikilde).

-Power Support (PSF): Støtter en 230 volt nettspenning ved hjelp av energi fra et batteri ved at en del av forbruket belaster batteriet, mens den andre delen av forbruket blir matet via 230 volt nettspenning (atskilte energikilder).

-Avbruddsfri strømforsyning (UPS): Forsyner tilkoblede forbrukere via batteristrøm om nettspenningen faller ut.

 

Tips:

Dersom du bruker stikkontakter både fra direkteutgangen og fra inverteren vil vi anbefale at du skiller disse stikkontaktene fra hverandre. Det kan for eksempel gjøres ved å bruke kontakter med ulik farge, eller merke dem med tusj eller merketeip.

 

Powered by Labrador CMS