Nr 7. 2012

Praktisk Hold luka tett

Et salt miljø og påkjenninger over tid, gjør at det meste i en båt trenger vedlikehold. Skyvetaklukene er intet unntak.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Alle luker og koøyer om bord som kan åpnes og lukkes, og som har gummipakninger som tetning, bør få et minimum av vedlikehold. Fremfor alt bør pakningene holdes vedlike. Vi lot skyvetaklukene på reportasjebåten få en omgang pleie i vår. Vil man unngå lekkasjer og slitasje, skal lukene løpe lett i skinnene og bør få sin enkle behandling både høst og vår. Taklukene på vår reportasjebåt er levert av Tvedestrandsfirmaet Ertec. Deres luker er vanlige på svært mange nordiske båtmodeller, men vedlikeholdstipsene er enkle og gjelder for alt av luker med gummipakning.

Vedlikeholdstips

  1. Gjør rent rundt lukekarmen

Det vil alltid samle seg salt og smuss rundt lukekanten og på pakningen. Bruk gjerne Zalo-vann, eller vann med litt båtshampo og rengjør rundt lukekarmen, glideskinnene og pakningen.

  1. Smør opp skinnene

For at lukene skal løpe lett i glideskinnene, må man smøre dem. Syrefri vaselin på glideskinnene er utmerket, men man kan også gjerne bruke silikonspray. Unngå tykt fett men legg på en tynn fettfilm. Sjekk også at glidelagerne er på plass og at de løper lett og fint i skinnene.

  1. Pakningen trenger smøring

Rengjør også pakningen og smør den med silikonstift. Silikonstift får du i bilutstyrsforretninger. Pakningene ligger som regel godt beskyttet mot solen, sprekker sjelden og varer lenge. Begynner de derimot å bli morkne, bør de skiftes.

Er man påpasselig med vedlikeholdet, blir lukene lettere å betjene og holder seg tette.

Powered by Labrador CMS