Nr 7. 2012

Billig og bra

Hva er billig og likevel godt nok? Vi fant noen go´biter i hyllene på Biltema.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

Ofte har vi opplevd at billigprodukter ikke holder samme mål som dyrere, men like ofte har vi erfart at billig båtutstyr faktisk er svært bra. Vi har også registrert at en del produkter er akkurat de samme som man kan kjøpe andre steder, bare til lavere pris. Vi har snoket litt i hyllene på Biltema.

 

Skrujern som flyter

Det er rene skrujernkirkegården under der vi ligger fortøyd. Vi har ikke tall på hvor mange vi har mistet i årenes løp. Skrujern som flyter er rett og slett genialt. Biltema leverer sett med seks flyende skrujern, tre stjerneskrujern og tre Torx. Stjernejern i størrelse PH1, PH2 og PH3. Torx i størrelse T15, T20 og T30. Selv om Torx blir stadig mer brukt hadde vi gjerne sett at settet alternativt kunne blitt levert med tre stjernejern og tre rette jern. Fargene er fluoriserende og skal være lett å finne når det er mørkt. Skaftet er gummiert og oppleves som gripevennlig. Prisen er 219 kroner for hele settet. Anbefalt produkt.

 

Glass- og krusholdere

Den doble koppholderen fra Biltema festes med en kraftig sugekopp. Utførelsen er i hvit eller svart plast. Den fungerer greit til både krus, bokser, flasker og glass. Hadde det vært åpning i rekken, altså i øvre ring, hadde den passet også til kopper med ”hel” hank. Vi opplever at sugekoppen i de fleste tilfeller holder godt. Den kan plasseres nesten hvor som helst. Den kan for eksempel godt brukes som tannglassholder. Prisen er 89,90 kroner.

   Biltema har flaskeholdere i nylon. Posen kan festes på rekke, for eksempel på en flybridge eller på akterdekket. Den kommer i to størrelser. Den minste passer greit til for eksempel brusbokser, mens den største passer for større flasker eller kanskje en termos. Kan også brukes til

for eksempel mobiltelefon eller håndholdt VHF. Vi betalte 49,90 kroner for den minste med to i pakken. Den største 69,90.

 

Til fortøyning

Biltema har fortøyningsliner med integrert rykkdemper. Det er praktisk, enten båten ligger fortøyd i hjemmehavn eller i gjestebrygge. Man slipper å bruke tunge rykkdempere i gummi. Disse fester vi litt strammere enn de andre tauene. Da blir det mindre rykking i båten om det er bølger. Tauene fra Biltema kommer i lengde på seks meter med diameter 14 millimeter, bruddstyrke 3200 kg. Tauet kommer med ferdigspleiset øye. Pris 279 kroner per stk.

   Biltema lanserte i fjor også praktiske tau- og gnagbeskyttere. Det er strømper man trer utpå tauet og fester ved hjelp av borrelås. Vi har brukt slike en stund, og har opplevd mye mindre slitasje på tauene. Pris 99,90 kroner for to stk.

 

LED

Vi er ikke var veldig imponert over første generasjon LED-lamper fra Biltema, svak utførelse og med et ubehagelig, blått lys. Nå har de et meget bra utvalg og bra kvalitet. I fjor kom også lysdemping for LED-belysning. Flere av lampene har kraftige Power LED med lysforsterkende linser. De gir meget bra lys og bruker nesten ikke strøm. Andre lamper kommer med varmhvitt lys. Biltema har også et godt utvalg effektbelysning og ”step”-belysning i LED.

   I fjor lanserte Biltema en solid og kraftig lyskaster med 4x 3 watt Power Led, for fast montering. Vi prøvde den og lot oss imponere, både på grunn av kraftig lys og solid utførelse, med IP-klasse 66. 399 kroner er det ingen ting å si på. I år har de kommet med enda en lyskaster/arbeidslys for fast montering – den med 27 watt LED-belysning. Vi opplever den som meget solid og den gir godt lys, med IP-klasse på hele 68, altså høyeste både når det gjelder støvtetthet og vanntetthet.

 

Touchpanel

I fjor lanserte Biltema et syltynt bryterpanel med 12 touchknapper. Panelet leveres enten med nummererte eller blanke brytere, eventuelt med forhåndsvalgte funksjoner (pumpe, lys osv). Selve panelet festes med dobbeltsidig teip. Panelet styrer en reléboks med utgang til hver enkelt kurs. Boksen kan belastes samlet maks 40 A, hver utgang maks 10 A. Panelet kan monteres inntil én meter fra reléboks. Dette er et system som gjør det svært enkelt å utvide båtens bryterpanel. Vi har hatt det i båten et år og er fortsatt meget fornøyd. Pris 399 kroner for touchpanelet og 549 kroner for reléboksen. Altså samlet 948 kroner.

 

www.biltema.no

 

 

Powered by Labrador CMS