Nr 12 2011

Praktisk: Trallverk - enkelt og pent

I interiørbutikken får du kjøpt standard ”baderomsmatter” i teak. Enkelt kan den omskapes til lekkert trallverk til toalettrommet i båten.

Publisert Sist oppdatert

 Alle som ikke allerede har trallverk på dørken i toalettrommet kjenner problemet; uansett hvor mye du vasker, så varer det ikke lenge før det igjen er like møkkete på gulvet. Og det ligger akkurat nok vann igjen til at du kommer ut med våte sokker.
   Lenge har vi hatt planer om å snekre trallverk til toalettromsdørken i vår båt. Men til tross for M+ i sløyd fra barneskolen har vi kvidd oss til å gå i gang med arbeidet. Det krever en del finsnekring - og skikkelig verktøy. Skal man få fagfolk til å gjøre arbeidet blir det raskt kroner av det. Noen båtprodusenter kan levere trallverk som ekstrautstyr, men det er temmelig kostbart. Mange tusen kroner.

Billig løsning

Vi kom over en fullgod løsning, som ikke kostet oss mer enn knapt 400 kroner.  Og som ikke tok oss mer enn et par timers arbeid. Hos møbelkjeden Living selger de baderomsmatter i teak. Egentlig ment for baderommet hjemme. Mattene leveres i størrelsene 40x60 centimeter og 60x80 centimeter, til en pris av henholdsvis 199 kroner og 398 kroner. Mattene består av spiler i størrelse cirka 25x17 millimeter som er bundet sammen med gummikabel. Ja, da vi kuttet den til oppdaget vi at det faktisk er vanlig elektrisk gummikabel som er brukt. Mellomrom mellom spilene er cirka 8 millimeter. Spilene er festet til gummikabelen med små rustfrie stifter på undersiden. I utgangspunktet prøver vi å unngå å bruke teak, men vi tenkte at dette er så billig at det er nødt til å være plantasjeteak. Helst ville vi brukt eik eller bambus, noe vi ville valgt om vi skulle laget trallverk selv.

Enkelt arbeid

Den minste matten, i 40x60 centimeter, er for liten for de fleste toalettrom. Største matte var mer enn stor nok for vårt toalettrom, og vil være tilstrekkelig i mange båter.
Først må du lage en mal i papir, kartong eller papp, så du unngår å kutte feil. Vi brukte papir som vi brettet til. Deretter grovkuttes matten. I lengderetning gjøres dette ganske enkelt ved å kutte kablene som holder spilene sammen. Når det er gjort kan du overføre malen til baderomsmatten. Bruk en fintannet sag, av den typen man bruker til listverk. Endene som er kuttet pusses så med fint sandpapir. Og så er det bare å legge matten på plass. Trallverk av tre på en, to, tre. Eller kanskje det er like riktig å kalle det spiledørk.

Behagelig og pent

Jobben tok to timer. Ikke bare er trallverket behagelig å gå på, men det er også pent å se på. Når vi skal gjøre rent under trallverket, er det dessuten lett å ta bort. Vi har ikke lenger problemer med skitten dørk på baderommet og slipper å komme ut med våte sokker etter et besøk på avtredet. Siden dørken er slik at det er fall mot sluket, flyter vannet fritt under trallverket. Om ønskelig kan man feste noen gummiknotter under for å få mer plass mellom spilene og dørken. Er dørken på baderommet større enn 60x80 centimeter kan man eventuelt benytte to matter. Har baderommet spisse hjørner kan man risikere at de siste spilene bare blir hengende på én gummikabel. Da kan man eventuelt borre huller og sette inn en ekstra gummikabel. Ønsker du trallverk/spiledørk i annet materiale kan du ”stjele” ideen og benytte samme fremgangsmåten. Altså kutte til spiler,
borre dem opp og feste dem sammen med gummikabel.