Nr 12 2011

Nyheter

Vårklar Skilsø by Viknes mm

Publisert Sist oppdatert

Ikke lenge etter at Viknes overtok konkursboet til Skilsø i Arendal, var de i gang med den nye Skilsø by Viknes. Trolig blir både den nye 39-foteren og 33 Sport, premiereklare til en innendørs messe hos Viknes i Bakarvågen i febrar neste år. Den skal også vises på Sjøen for alle på Lillestrøm i mars.
Den første 39-foteren, som er under bygging, vil etter hva Båtmagasinet får opplyst få én motor på 530 hestekrefter fra Yanmar og fast aksling.
Viknes bygger videre på designer Espen Thorups konstruksjon, men gjør i tillegg egne grep for å få båtene inn i sin familie, blant annet et stort og robust akterdekk.
 

På nett i gjestehavna

Standard Horizon har laget to nye plottere med berøringsskjerm, på henholdsvis 7- og 10 tommer. Multifunksjonsplotteren skiller seg fra andre fordi den har innebygget nettleser. Noe som gjør det enkelt å komme seg på nett i gjestehavna. Windows mediaplayer er også integrert, slik at musikk og film kan avspilles på skjermen. Plotteren har innebygd høytaler, og lydport på baksiden for tilkobling til eksterne høytalere. Vi fikk en demonstrasjon under METS i november. Noen småting bør nok justeres før produktet kommer i handelen. Blant annet fikk vi feilmeldinger på sider som inneholdt flash-animeringer, og mediaplayeren kunne ikke brukes samtidig som nettleseren. Norsk pris er ikke klar. www.navy.no

Bavaria med italienske linjer

Bavaria kommer allerede neste vår med en ny serie flybridgebåter, utviklet av en av Italias mest kjente båtdesignere.
Bavaria har ikke mer enn så vidt lansert en serie på syv båter, utviklet i tett samarbeid med BMW Group DesignworksUSA, før de er nesten klare med lansering av enda en ny serie. Denne gang er det snakk om flybridgebåter, designet av det italienske designselskapet Too Design med Marco Casali i spissen.
Etter hva Båtmagasinet erfarer vil den første båten fra Too design i den nye Bavaria-serien være på 40 fot. Det er fremover ventet både mindre og større utgaver, både flybridgebåter og coupéutgaver. Båtene vil representere noe mer luksus, men likevel vil båtene etter alt å dømme være prisgunstigere enn mange sammenlignbare konkurrenter. Standard motorutrustning er ikke kjent, men den vil trolig ha 2 X Volvo Penta D6 370 hk med hekkaggregat som standard.
Bavariaimportør Lars-Erik Solvang sier i en kommentar til Båtmagasinet at den nye serien ikke på noen måte betyr noe brud med BMW Group DesignworksUSA, men de vil representere enda en linje i produksjonen.

 Nytt finsk flaggskip

Grandezzas store nyhet i 2012 er 39-foteren Grandezza 39 OC. Båten blir den foreløpig største i serien med DC og HT-båter som starter på 27 fot. Den voluminøse 39-foteren har nedsenkede sidedekk og dør ved førerplassen som gjør det enkelt å håndtere båten alene. Hele akterveggen består av en tredelt glassdør som gir en åpen løsning mellom akterdekket og salongen. For øvrig har båten en skandinavisk planløsning med L-sofa i salongen, men byssa er flyttet under dekk. Derimot har den en stor wet-bar på styrbord side i salongen. Under dekk er det, foruten bysse og stort toalettrom, to store lugarer med dobbeltkøye. Dobbetlkøyen i lugaren forut kan konverteres til to separate.

Forlenget rekkevidde

Navicos nye bredbåndsradar passer til alle nyere Simrad- og Lowrance-plottere, samt B&G Zeus. Rekkevidden er på inntil 32 nautiske mil, under gode forhold. Når tilkoblet en Simrad NSE eller NSO, eller en B&G Zeus kan man dessuten velge høyhastighets rotasjon, inntil 48 rpm, samt få mulighet for å vise to radarbilder ved siden av hverandre. Den nye Navico-radaren er beregnet på de større fritidsbåtene, samt fiskebåter. 3G-radaren fases ikke ut, men vil være et alternativ for de noe mindre fartøyene. Fra 16.900 eks mva. www.pronav.no
 

 Kikkert med kompass

Magnipros nye båtkikkert Naval har innebygget digitalt kompass. Kompasset blir automatisk opplyst etter mørkets frembrudd. Forstørrelsen er på 7x, og frontlinsa måler 50 mm. Kikkerten kommer med bag, deksler og batteri til kompasset. En egen polstret rem, som gjør at kikkerten holder seg flytende, følger også med. Prisen er 3400 svenske kroner.
www.gofoto.se

Eksklusiv sportscruiser

Italienske Riva annonserte nylig en stor nyhet for 2012. Riva 63 Virtus er selvsagt pimpet med det siste innen italiensk design.  Farkosten får to V12 MAN-motorer, som totalt yter 2720 hk. Marsjhastigheten er beregnet til 35 knop, mens toppfarten blir rundt 40 knop. www.rivaboats.com
 

 AMTs nye flaggskip

AMT 230 DC har fått et helt nytt designkonsept, men fortsatt skal båten være lett gjenkjennelig i typiske AMT-farger. Daycruiseren får soveplass til fire personer, dersom også solsenga tas i bruk. To personer bor greit i lugaren under fordekket.  Nykomlingen måler drøye 22 fot, og blir dermed den største båten AMT lager. Daycruis-eren utrustes med 150-250 hesters motor. I Norge selges båtene med Honda-motorer, gjennom Kellox. Størrelsen på båten gjør at den kan bruke Hondas helt nye BF250.
 

Tøff sikkerhet

Deckvest light fra Spinlock ble belønnet som beste nye produkt innen livreddende utstyr under årets METS-messe i Amster-dam. I tillegg til flott design skal vesten være spesielt behagelig å ha på seg, med sin ergonomiske utforming. Vesten er beregnet for bruk innaskjærs da den ikke har sprayhood, livsele eller nødlys. Pris: Ca 1.700 kroner. www.flak.no

 Kinesiske nykommere

Hidea har fått norsk forhandler. Norsund invest er nå importør for det kinesiske merket. Motorserien består i hovedsak av firetaktere fra 2,5 til 40 hk. Hidea har også to totaktere. -Prisen er et av salgsargumentene, men jeg må presisere at dette ikke er kopimotorer, sier daglig leder i Norsund Invest AS, Fredrik S. Magnussen. Den største av motorene Norsund importerer er femtenhesteren. Den har en utsalgspris på 17.500 kroner. Minste motor koster cirka 4.500 kroner. www.lomatecnorge.no

 Plassbesparende

Stereoanlegget Micro marine fra Marine AV er bare 76 millimeter i diameter, og skulle derfor være enkel å plassere i selv de minste båtene med konsoll. Micro Marine leverer 40 watt i fire kanaler. Den vanntette (IP66) enheten har også innebygget radiomottaker og medfølgende antenne. Det viktigste av alt er likevel USB- og RCA-inngangen, som tillater avspilling av MP3 fra minnepinne eller fra ulike musikkilder med minijack-utgang via kabel. Med inngangsvelger for USB og minijack havner prisen på rundt 1500 kroner.
www.marine-audio.com

Flytende VHF

Standard Horizons siste VHF skal være en rimelig radio med avanserte funksjoner som programmerbar skann, lytting på to frekvenser samtidig og kanal 16 prioritetsskann. HX290E flyter, og er selvsagt vanntett. Den kan sågar senkes ned til halvannen meters dyp i 30 minutter, og fortsatt funksjonere. Det er også mulig å koble enheten til høytaler/mikrofon, samt hodetelefoner. Det oppladbare batteriet kan erstattes med AA-batterier dersom man skulle være uten lader en periode.
Prisen havner på i underkant av 2000 kroner.
www.navy.no

 Mobil med sjøkart

Smarttelefonen Samsung Galaxy Xcover er støtsikker og vanntett, noe som gjør den perfekt til bruk i båt. Den splitter nye Android-telefonen kan fås med sjøkartsprogrammet PathAway GPS 5 og BSB-sjøkart. Prisen lander på omtrent 2300 kroner.
www.samsung.com

Suksessmodellen vokser

P66 weekend, som ble lansert i våres har rukket å bli populær. Nå utvides konseptet til enda en modell. P80 måler 26 fot, og har køyeplass til seks personer. Den har eget toalettrom med sjøvannstoalett og dusj. Motormessig kan den leveres med Volvo Penta D3 220 eller som påhengerutgave med motor fra 150 til 225 hk. Med begge alternativer vil toppfarten ligge på rundt 35 knop.

Vanntett softshell

Gill Pro Softshell er verdens
 første vanntette og pustende softshelljakke beregnet for båtliv. Jakka har tre ytterlommer, vanntett glidelås og detaljer i refleks. Finnes i tre farger, og størrelser fra XS til XXXL. Prisen vil ligge på rundt 2500 kroner. www.gillmarine.com
 

Tørr dorull

Dorullholderen fra Oceanair garanterer at tørkepapiret holder seg tørt, selv om man dusjer i samme rom. Dryroll er ideell for kombinerte toalett/dusjrom. En enkel og rimelig løsning, som eliminerer problemer med vått toalettpapir. Kan innfelles, eller monteres frittstående. www.termomarin.no
 

Nesten som hjemme

Den nye Porta Pottyen fra Thetford er
høyere enn det tradisjonelle båttoalettet. Det gjør den vanskeligere å plassere, men samtidig får man en mer komfortabel sittehøyde. Excellence heter den nye modellen som har nivåindikator for både for avfalls- og skyllevannstanken og innebygd toalettrullholder. Septiktanken rommer 20 liter, mens skyllevannstanken har plass til 15 liter. Prisen i Norge havner på rundt 1700 kroner. www.aye-aye.no

 Bekvem oppbevaring

Svenske Robship har flere oppbevaringsnyheter for 2012. En nyutviklet kjølebag med egne
lommer for kjøleelementer koster 570 kroner. Den nye serien består ellers av kartmapper  og generelle oppbevaringsløsninger som enkelt monteres med sugekopper eller skruer.

Priser fra 250 til 850 kroner.
www.flak.no