Nr 11 2012

Testlaboratoriet

Båtmagasinet jakter stadig på praktisk utstyr som kan ha nytte om bord. Noe er revolusjonerende, noe er ubrukelig. På disse sidene samler vi sammen produktene og prøver dem ut i vårt flytende laboratorium.

Publisert Sist oppdatert

Sluker fukten

Torrbollen er et kjent navn som dukker opp når båten skal i vinteropplag. Nå har den svenske produsenten kommet med et alternativ til beholderen med fuktabsorberende materiale, nemlig en engangspose som kan henges opp med kleshenger. Den skal, i likhet med storebror, fjerne overskuddsfuktighet og redusere risikoen for jordslag og dårlig lukt. Hvor effektivt det er med avfuktere i båt, inkludert større mekaniske avfuktere, har vi til tross for iherdig innsats aldri fått noe svar på. Vi har hengt opp Torrbollens nye, engangsfuktsluker i båten, men har ikke de store forventninger til resultatet.

 

Bedre grep

Torrbollen engangsavfukter

Kjekt å ha?

Tja

Pris:

89,-

Er den verdt prisen?

Foreløpig usikkert

Informasjon:

www.clasohlson.no

Clas Ohlson har mye nyttig i sine hyller. Sonax P-ball er et poleringsgrep med utskiftbar pad som skal være bedre å holde i og arbeide med enn poleringsgarn eller en fille. Vi har prøvd den, og synes den ergonomiske ballen har noe for seg. Man får godt tak rundt den oransje ballen. Sonax P-ball har fått en plass i vedlikeholdsavdelingen om bord.

 

 

Superblank med Carnuba-voks

Vi båtfolk jakter hele tiden på det ene superproduktet som gir blankest båt med minst mulig innsats. Så langt ser Carnuba-voks ut til å gi et slående resultat. Båtentusiasten Arne Kr. Steck (som vi skriver om på side 40-43 i denne utgaven) sverger til Carnuba-voks. Han bruker Mequiars RV/Marine Pure Wax, og vi har sjelden sett et bedre resultat, ikke minst tatt i betraktning at båten hadde ligge ute hele sommeren. Båtpleieprodukter med brasiliansk Carnuba-voks er ingen nyhet, men det er godt kjent i bilkretser at polish som inneholder dette naturmiddelet gir en svært høy overflatefinish. Hva som derimot er en nyhet, er Boat Shine & Protect fra engelske Ensearch. Også denne polishen inneholder Carnuba-voks, og vi skal prøve den ut.

 

Sonax P-ball

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

59,-

Er den verdt prisen?

Ja.

Informasjon:

www.clasohlson.no

Oljematte

Alle har vi vært borti oljeabsorberende pølser til å ha i kjølen. Samtlige har har drysset og vært ganske grisete saker. En oljeabsorberende matte, som suger opp olje, diesel og andre petroleumsbaserte produkter, men som ikke suger opp vann, er en ytterst nyttig sak å ha i båten. På verksteder er de en del av grunnutrustningen, men i båtkretser er den ikke like kjent. Biltema fører mattene.

 

Mequiars RV/Marine Pure Wax

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

Ca 300,-

Er den verdt prisen?

Ja, produktet er drøyt.

Informasjon:

www.bilextra.no

Ensearch gir best sikt

I sommer har vi testet både Aquapel og Ensearch Marine Screen & Window Kit (Båtmagasinet nr 8/2012). Aquapel er enklere å påføre med en enkel applikator, mens Ensarchs produkt består av en rens og et middel som vinduet senere skal behandles med. Etter ca 2.500 nautiske mil med mye sprut på vinduene er dommen klar: Enserach Marines Screen & Window Kit har holdt seg svært bra, og fortsatt pulveriseres vannet til smådråper idet det treffer ruta. Kan varmt anbefales!

Informasjon: www.enserach.co.uk

 

Billig og solid GPS

Garmin Etrex 10 er Garmins innstegsmodell. Nå er den gule, klassikeren kommet i ny og bedre utgave. Den koster kun 790 kroner, og med i prisen får du et verdensomspennende basiskart. Brukervennligheten er også kraftig forbedret. Skjermen er en 2,2-tommers sort/hvitt-skjerm som skal være svært lyssterk, også i solsteiken. Garmin Etrex 10 er vanntett og støtsikker.

Oljematte

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

44,90 ,-

Er den verdt prisen?

Uten tvil

Informasjon:

www.biltema.no

 

 

Solid, men kranglete deksel

I forrige nummer hadde vi en minitest av iPad-dekselet Armor-X. Det var vinglete greier - i alle fall i hurtiggående båt. Lifeedge-dekselet fra Scanstrut kan leveres med et feste slik at det sitter godt-selv i høy fart. Festet, som koster rundt 200 kroner kan festes på bøyler eller plane overflater, og justeres med kuleledd. Men Lifeedge er først og fremst ment som beskyttelse for håndholdt iPad. På baksiden har dekselet elastiske stropper som kan tres på hånda, for godt grep. I motsetning til Armor-X har ikke Scanstrut-dekselet innebygget batteri eller mulighet for tilkobling av lader. Høretelefoner kan heller ikke brukes med dekselet på. Men vanntett er det. Vi lot dekselet ligge nedsenket i 15 centimeter dypt vann i 30 minutter. Den testen ble bestått med glans. Men så til det store irritasjonsmomentet. Dekselet består av to deler. En bakside i hardplast, og en frontdel i myk plastgummi. Sistnente skal festes rundt baksiden. Og det er her problemene begynner. Gummipølsa er så stram at de medfølgende verktøyene må tas i bruk umiddelbart, for så å forsøke å tvinge frontdekselet på. Det blir etter hvert en tidkrevende prosess, med mye irritasjon. Tar du av og på dekselet tilstrekkelig mange ganger, vil det sannsynligvis bli mer medgjørlig. Vanntett er det i alle fall.

 

 

Vintertouch

Touch-skjermene, som blir stadig mer vanlige på både telefoner og kartplottere, kan ikke brukes med hansker. Det har The North Face funnet en løsning på. Disse Etip-hanskene har felter med statiske fibre, som gjør at de fungerer på touchskjermen. Og det funker faktisk helt fint, og hanskene er nesten like følsomme som fingertuppene. Dermed kan disse gi varme, samtidig som du kan betjene skjermen. Flott ved vinterseilas. Hanskene finnes i tre farger.

 

 

Lader iDingsen.

Mangel på strøm er et velkjent tema i åpne båter uten 12-voltsuttak. Bruker man Iphone eller iPad som navigasjonshjelpemiddel kan det være kjekt å ha med seg litt ekstra batterikapasitet. Denne dingsen fra Kensington gir telefonen opptil 23 timers ekstra standbytid, i følge produsenten. Ekstrabatteriet lades opp via en USB-port på PC eller Mac. Produkter fra Apple er svært kresne når det gjelder bruk av uoriginalt tilbehør, men vi har aldri fått feilmeldinger ved bruk av Kensington-laderen. Den fungere feilfritt, og lader batteriet opp til 60-70 prosent kapasitet, omtrent like fort som det gjøres med lader i stikkontakten. Således er dette et ok produkt for deg som trenger litt ekstra strøm på turen. Dingsen blir litt dyr og litt slarkete for toppkarakter. Kjøp heller Exibel-laderen fra Clas Ohlson for 99 kr. 

 

 

Garmin GPS

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

790 kr

Er den verdt prisen?

Ja

Informasjon:

www.garmin.no

Scanstrut iPad-deksel

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

1190

Er det verdt prisen?

Tja

Informasjon:

www.seatronic.com

North Face Etip hansker

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

319 kr

Er de verdt prisen?

Tja

Informasjon:

www.outnorth.no

Kensington Apple-lader

Kjekt å ha?

Ja

Pris:

468 kr

Er den verdt prisen?

Nei

Informasjon:

www.deal.no